Anvelopa reprezintă singurul punct de contact dintre drum şi vehiculul dumneavoastră. În aparenţă elementară, ea este în realitate produsul unei tehnologii avansate şi este responsabilă atât pentru acurateţea traiectoriei vehiculului, cât şi pentru siguranţa dumneavoastră. O anvelopă nu este o simplă bandă de cauciuc, ci este un ansamblu format din peste 200 de materiale cu proprietăţi foarte diverse, a cărui confecţionare necesită o mare precizie.
Fiecare profil de anvelopă este un produs unic, cu calităţi specifice în funcţie de cantităţile din fiecare material care intră în componenţa sa. Iată câteva dintre aspectele care sunt influenţate de natura materialelor care intră în componenţa anvelopei: confortul, ţinuta de drum, distanţa de frânare şi longevitatea.
Este partea sculptată aflată în contact cu drumul. Ea trebuie sa fie aderentă pe toate tipurile de sol, să reziste la uzură şi la abraziune, să se încălzească puţin şi să nu opună prea multă rezistenţă la rulare.
Este format din bosaje situate în interiorul canelurilor principale. El indică nivelul de uzură a anvelopei. Adâncimea minimă autorizată este de 1,6 mm.
Este format din cauciuc flexibil, pentru a suporta deformările din timpul rulării şi pentru a protejeza anvelopa împotriva şocurilor (borduri, gropi, etc.). Astfel, flancul joacă rolul de amortizor.
Este formată din cercuri textile. Fiecare cerc formează un unghi de 90° cu direcţia de rulare a anvelopei.
Este format dintr-o foaie de cauciuc sintetic foarte bine etanşeizată, pentru a putea păstra aerul aflat în interiorul anvelopei. Această foaie are funcţia de cameră cu aer. (Observație: anvelopele automobilelor sunt numite „tubeless”, acest lucru însemnând că nu au cameră cu aer).
Servesc la strângerea anvelopei pe jantă şi susţin până la 1.800 kg fără risc de ruptură.
Vezi și articolul: Iarna - anvelope de iarna, vara - anvelope de vara.