Ce este de făcut atunci când aerul condiționat auto nu mai răcește?

 02-10-2023

Funcționarea defectuoasă a sistemului AC poate cauza o răcire improprie în spațiul ambiental, sau degajarea unui miros neplăcut. Aceste efecte pot fi cauzate de producerea unor defecțiuni la nivelul acestui sistem și determină o experiență neplăcută pentru toți pasagerii, mai ales în timpul sezonului cald. Aflați alături de Euromaster ce este de făcut atunci când sistemul AC nu mai răcește, dar și alte informații utile despre acest echipament al vehiculului:

Aerul condiționat al mașinii nu mai răcește: Cauze

Una dintre cele mai comune cauze pentru care aerul condiționat auto nu mai răcește este lipsa agentului frigorific (numit simplu și "freon"). Există mai multe tipuri de agent frigorific auto, aceștia fiind esențiali pentru funcționarea corectă a sistemului de răcire. Pierderile de agent frigorific pot fi cauzate de o eventuală scurgere, sau de consumul natural al acestuia.

Posibila înfundare a filtrului de aer poate cauza aceeași problemă. Un filtru de aer înfundat de praf și alte reziduuri va afecta fluxul de aer prin structura sistemului AC al autoturismului, ducând astfel la o răcire ineficientă. 

Defectarea compresorului poate fi, de asemenea, o cauză pentru care aerul condiționat auto nu mai răcește. Compresorul este un element central din structura sistemului de aer condiționat, fiind responsabil pentru circulația freonului. Atunci când se defectează, aerul condiționat auto nu se mai răcește la fel de bine. 

Diverse probleme electrice pot afecta, de asemenea, funcționarea optimă a sistemului AC auto. De exemplu, dacă senzorul de temperatură este defect, sistemul de control al temperaturii poate să nu funcționeze corect, ceea ce duce, de asemenea, la o răcire ineficientă.

Semnele unui sistem AC auto defect

Efectele specifice defectării unui sistem de aer condiționat auto pot fi extrem de frustrante pentru șoferi, mai ales în timpul verii, atunci când temperaturile sunt foarte ridicate. În cuprinsul acestui capitol, vom explora principalele semne ce indică faptul că aerul condiționat al mașinii nu mai răcește corect:

Aerul suflat nu este suficient de rece sau chiar poate fi cald. Acest lucru poate fi cauzat de unele probleme la nivelul sistemului AC, cum ar fi lipsa freonului sau o defecțiune apărută la nivelul compresorului.

Apariția unor zgomote neobișnuite, atunci când AC-ul este pornit. Dacă observați producerea unor bâzâituri sau scârțâituri nefirești, atunci când porniți sistemul de aer condiționat al autoturismului, acesta poate avea probleme. Astfel de zgomotele pot apărea ca urmare a deteriorării curelei de transmisie a compresorului defect.

Incapacitatea sistemului de a menține o temperatură constantă. Dacă valoarea medie a temperaturii ambientale variază într-un mod nefiresc, este posibil să existe o defecțiune la nivelul sistemului de climatizare. Aceasta poate fi cauzată de o eroare a termostatului sau a senzorilor de temperatură.

Prezența unui miros neplăcut atunci când AC-ul este pornit. Dacă aerul generat prin fantele sistemului AC are miros de mucegai, acesta poate fi un semn al unei probleme. Dacă observați unul sau mai multe dintre aceste semne, este recomandat să vă programați pentru o investigație amănunțită, într-un centru din reteaua Euromaster, pentru a putea aborda corect problema înainte ca aceasta să se agraveze.

Întreținerea și repararea sistemului AC auto

Întreținerea regulată a sistemului de aer condiționat auto este crucială pentru prelungirea duratei de viață a acestuia. Aceasta poate include curățarea filtrelor de aer și a bobinelor, refacerea nivelului optim de freon și verificarea funcționării corecte a tuturor componentelor. O întreținere adecvată poate preveni defectarea sistemului, asigurând, totodată, buna sa funcționare.

În cazul în care aerul condiționat nu mai funcționează corespunzător, trebuie luate măsuri imediate de remediere a problemelor ce au cauzat această defecțiune. Lucrările la nivelul sistemului AC auto pot implica înlocuirea pieselor sau repararea pieselor defecte, cum ar fi compresorul sau evaporatorul. 

Este important ca lucrările de întreținere și remediere a altor probleme tehnice să fie efectuate de către profesioniști cu experiență, pentru a se evita deteriorarea ulterioară a sistemului. De asemenea, experții în servicii de intretinere auto vă mai pot oferi alte sfaturi și recomandări esențiale, astfel încât să se poată preveni defectarea prematură a sistemului AC.

La Euromaster, beneficiați de servicii de verificare aer conditionat la cele mai înalte standarde ale calității. Completați formularul de cotație preț sau contactați-ne la numerele afișate pe site, pentru a beneficia de o ofertă personalizată.

Prevenirea defectării sistemului de aer condiționat

Iată o serie de sfaturi simplu de pus în practică, în acest sens:

Întreținerea regulată: Este recomandat să verificați în mod regulat nivelul freonului și, în caz de nevoie, să îl înlocuiți conform instrucțiunilor producătorului. De asemenea, curățarea filtrului de aer poate preveni blocarea acestuia, asigurând o circulație adecvată a aerului. Verificarea compresorului și a altor componente ale sistemului AC poate ajuta, de asemenea, la identificarea și remedierea problemelor în stadiu incipient.

Utilizarea corectă: Utilizarea corectă a aerului condiționat poate contribui semnificativ la evitarea defecțiunilor. De exemplu, evitați menținerea AC-ului la capacitate maximă pentru perioade lungi de timp, deoarece acest lucru poate suprasolicita sistemul. De asemenea, este recomandat să nu deschideți aerul condiționat imediat după ce ați pornit motorul, deoarece acesta trebuie să se încălzească înainte de a funcționa la capacitate maximă.

Încălzirea graduală și răcirea mașinii: Înainte de a porni aerul condiționat, este recomandat să permiteți mașinii să se încălzească sau să se răcească treptat. Deschiderea geamurilor sau pornirea sistemului de ventilație al mașinii, înainte de a utiliza aerul condiționat, permite evitarea suprasolicitării sistemului AC, așadar, la prevenirea unor posibile defecțiuni.

Întreținerea periodică a sistemului de aer condiționat al mașinii, dar și realizarea unor lucrări de reparație la nivelul acestuia, sunt determinante pentru buna sa funcționare. Dacă observați unul sau mai multe dintre semnele ce ar putea indica o posibilă avarie la acest nivel, este recomandat să vă programați pentru o verificare de specialitate într-un centru din rețeaua Euromaster.