Ce înseamnă ABS, ce rol are și când se activează

 16-11-2022

Când te afli la volan, este foarte important să deții în permanență controlul mașinii, chiar și în momentele când ești nevoit să frânezi brusc. În acest mod, poți schimba direcția de deplasare în timp ce frânezi și cresc șansele de evitare a unei coliziuni, însă pentru aceasta, roțile mașinii nu trebuie să fie blocate complet.

 

Aici intervine sistemul ABS, care a devenit din 2011 o dotare obligatorie pentru orice mașină fabricată în Uniunea Europeană. Cu siguranță ai auzit vorbindu-se despre ABS, iar dacă nu ești pe deplin lămurit ce înseamnă, care este rolul său și cum funcționează, vei afla toate informațiile pe parcursul acestui articol.

 

Ce înseamnă ABS

 

ABS este un acronim pentru „Anti-lock Braking System”, ceea ce în limba română se traduce prin „sistem de frânare anti-blocare”. Mai exact, este vorba de un sistem care previne blocarea roților la frânarea bruscă sau în condiții de aderență scăzută, astfel încât mașina să poată fi controlată. În acest fel, mașina nu derapează și poți controla direcția și în timpul frânării, astfel încât să eviți obstacolul care a determinat frânarea bruscă.

ABS-ul vine în completarea sistemului de frânare, motiv pentru care verificarea franelor trebuie să includă și testarea acestuia.

 

Care sunt componentele unui sistem ABS

 

Sistemul ABS funcționează ca un circuit, din care fac parte patru componente – fiecare cu nu rol bine stabilit.

  • Senzorii ABS – sunt plasați pe fiecare roată, având rolul de a măsura viteza de rotație a acestora și a transmite informațiile către unitatea de control a sistemului.
  • Unitatea de control – are funcția unui computer care coordonează sistemul ABS, preluând și procesând informațiile de la senzori și acționând pompa hidraulică atunci când viteza de rotație a roților scade brusc în urma frânarii.
  • Pompa hidraulică – i se mai spune și modulator ABS, fiind comandată de unitatea de control și crescând sau scăzând presiunea care acționează sistemul de frânare.
  • Electrovalvele – permit controlul presiunii furnizate de pompă către sistemul de frânare. Când sunt deschise, presiunea ajunge complet la frâne, iar atunci când se închid izolează sistemul de frânare și previn creșterea bruscă a presiunii în caz de frânare de urgență. După frânare, tot valvele sunt cele care permit eliberarea presiunii din sistemul de frânare.

 

Ce rol are sistemul ABS

 

Dacă roțile se blochează atunci când frânezi brusc la o viteză mare, mașina va aluneca pe asfalt precum o sanie și  nu vei mai avea niciun control asupra direcției. Riscul de a intra în derapaj sau de a lovi obstacolul care te-a determinat să frânezi brusc este mare, iar experiența a dovedit că în multe cazuri în care au fost implicate mașini fără ABS, frânarea de urgență a ajutat doar la diminuarea forței impactului, nu și la evitarea coliziunii.

Cum spuneam, sistemul ABS previne blocarea roților în momentul frânării de urgență, reducând gradual viteza de rotație. Prin urmare, roțile nu se opresc complet atunci când frâna este acționată brusc iar în acest mod, mașina poate fi controlată și în timpul frânării. Astfel, ai șanse mai mari de a evita o coliziune iar riscul de a intra în derapaj în condiții de aderență scăzută

Bineînțeles, este important și să ai mașina echipată cu anvelope de calitate, iar lichidul de frână să fie la un nivel optim.

Pentru a afla care anvelope Michelin sunt compatibile cu autovehiculul dumneavoastră, puteți consulta site-ul lor web în funcție de marci auto.

 

Când se activează ABS-ul

 

Nu te aștepta ca ABS-ul să reacționeze ori de câte ori apeși pedala de frână, pentru că este vorba de un sistem de siguranță, proiectat să se activeze doar în condiții care presupun anumite riscuri.

Cel mai des, sistemul se activează atunci când frâna este apăsată brusc în timpul deplasării. E vorba de situațiile în care observi târziu o groapă în asfalt, șoferul din fața ta oprește brusc, ori îți apare în față un pieton, un biciclist sau un animal. De asemenea, dacă ai un stil de condus agresiv și „trântești” piciorul pe frână de fiecare dată, ABS-ul se va activa și în cazul în care nu apar astfel de situații.

Totodată ABS-ul mai intră în funcțiune când este acționat sistemul de frânare pe un drum cu aderență scăzută, cum ar fi un carosabil acoperit cu gheață sau polei. În aceste condiții, ABS-ul se va activa și la viteze mici, pentru că roțile au tendința de a se bloca.

Și pe drumurile cu porțiuni diferite de aderență, ABS-ul se activează mai ușor, precum și în cazul în care cauciucurile sunt uzate și au o aderență redusă.

Eliberarea și creșterea presiunii în sistemul de frânare se face foarte rapid, așa că este normal să simți o vibrație în pedala de frână când o acționezi în condițiile menționate mai sus. Trebuie să te obișnuiești cu acest mic inconvenient și în niciun caz să nu ridici piciorul de pe frână când simți vibrația în pedală.

 

Pentru a te asigura că sistemul ABS împreună cu întreg sistemul de frânare și celelalte componente ale autovehiculului sunt în perfectă stare de funcționare, este important să mergi periodic cu mașina la revizie. La Euromaster, îți oferim o gamă completă de  servicii de intretinere pentru auto, dar și servicii de întreținere pentru camioane, așa că te așteptăm să ne faci o vizită la unul din centrele noastre de service auto din întreaga țară.