Ce rol au discurile de frână și când trebuie acestea înlocuite

 06-02-2023

 

Nu trebuie să ai cunoștințe tehnice aprofundate pentru a-ți da seama imediat că discurile de frână sunt o componentă a sistemului de frânare. Însă, pentru a înțelege mai bine rolul acestora, modul de funcționare și de ce nu trebuie amânată înlocuirea lor atunci când e cazul, îți recomandăm să parcurgi acest articol, redactat pe baza informațiilor furnizate de specialiștii de la Euromaster.

 

Rolul discurilor de frână

Siguranța deplasării autovehiculelor depinde în bună măsură de aceste piese, care ajută la reducerea vitezei, alături de celelalte componente de bază ale sistemului de frânare de la nivelul roților – etrierele și plăcuțele de frână.

Discurile sunt montate pe butucul roții și se rotesc în timpul deplasării, având plasate de o parte și de alta etrierele, pe care sunt instalate plăcuțele de frână. Când pedala de frână este apăsată, aceasta acționează asupra etrierelor, care se strâng de o parte și de cealaltă a discurilor de frână, presând pe acestea plăcuțele de frână. Datorită forței de frecare, viteza de rotație a discurilor se reduce, iar autovehiculul încetinește sau chiar se oprește.

Pentru a te asigura de buna funcționare a acestui sistem, se impune periodic și o verificare a lichidului de frână, care determină strângerea etrierelor pe disc, după apăsarea pedalei de frână.

 

Tipuri de discuri de frână

Principalul criteriu în funcție de care se diferențiază discurile de frână este reprezentat de modul în care acestea sunt ventilate. Ventilarea este foarte importantă în cazul acestor componente ale sistemului de frânare, întrucât discurile se încălzesc din caza forței de frecare și trebuie menținute la o temperatură mai scăzută.

Pe baza acestui criteriu, există trei tipuri de discuri de frână, pe care le prezentăm în continuare.

Discuri cu suprafața plină

Sunt cele mai ieftine, dar totodată și cele mai puțin eficiente, întrucât se încing ușor pentru că nu au un sistem de ventilare. Se prezintă sub forma unui singur disc cu o suprafață netedă, care se montează în cele mai multe cazuri pe puntea spate, unde forța de frânare este mai redusă.

Discuri ventilate

Acestea sunt realizate din două discuri alăturare, cu o fantă subțire între ele, care permite trecerea aerului. Astfel se asigură o bună ventilare pe timpul deplasării, implicit răcirea părților metalice.

Discuri perforate

Aceste discuri au pe suprafața lor numeroase găuri, care asigură cea mai bună ventilare, dar reduce totodată durata de viață. Sunt folosite în special  pentru echiparea mașinilor sport sau a SUV-urilor, principalul lor dezavantaj fiind riscul de apariție a fisurilor datorate perforațiilor de pe suprafața laterală.

Din acest motiv, verificarea sistemului de frânare trebuie făcută mai des în cazul mașinilor echipate cu astfel de discuri.

 

Ce determină uzura discurilor de frână

Este normal ca discurile de frână să se uzeze în timp, însă durata de viață a acestora poate fi mai lungă sau mai scurtă, sub influența anumitor factori.

Spre exemplu, un stil de condus agresiv, cu frânări bruște, grăbește uzura discurilor, la fel și deplasarea cu viteză mare, care determină o distanță mai lungă de frânare.

Umiditatea ridicată favorizează apariția ruginii, care afectează discurile din metal, iar o altă cauză ce duce la deteriorarea prematură a acestora este utilizarea unor plăcuțe de frână foarte uzate.

 

Când se înlocuiesc discurile de frână

După cum am arătat mai sus, discurile de frână se pot uza mai ușor sau mai greu, astfel că momentul înlocuirii depinde de factorii pe care i-am enumerat. În mod normal, discurile încep să prezinte primele semne de uzură după un anumit număr de kilometri, care este mai mic în cazul discurilor de pe puntea față, mai intens solicitate. 

Astfel, este recomandat ca discurile de pe față să fie înlocuite la fiecare 30.000 - 40.000 de kilometri, în timp ce discurile de pe spate se înlocuiesc la 50.000 - 60.000 de kilometri.

Cu această ocazie, trebuie  să fie înlocuite ambele discuri de pe o punte, chiar dacă unul este mai puțin uzat, iar odată cu acestea ar fi bine să fie montate și plăcuțe de frână noi.

Pentru această operațiune, te așteptăm la Euromaster în oricare din centrele de servicii întreținere autoturisme din întreaga țară, unde specialiștii noștri iți stau la dispoziție.

 

Care sunt semnele de uzură

Semnele uzurii discurilor de frână pot fi observate cu ochiul liber, dar se fac simțite și în timpul condusului. Sub acțiunea forței de frecare, discurile de frână se tocesc și se subțiază, iar acest lucru îl poți constata trecând cu degetul pe suprafața acestora în zona marginilor. Dacă există o diferență mai mare de 2 milimetri între margini și suprafața discurilor, acesta este un semn clar de uzură.

De asemenea, discurile se pot deforma, iar acest semn de uzură îl vei simți sub forma unor vibrații în pedala de frână și uneori în volan.

Apariția fisurilor pe suprafața discului precum și a unor zone „mâncate” de rugină sunt alte semne clare că discurile trebuie înlocuite.

Nu in ultimul rând, dacă observi că distanța de frânare crește în condiții normale de drum, deși mașina este echipată cu cele mai bune anvelope și plăcuțe aproape noi, trebuie să verifici starea discurilor de frână, pentru că uzura lor ar putea fi cauza.

 

În concluzie, rolul discurilor de frână este unul esențial pentru o deplasare în siguranță, motiv pentru care trebuie să fie verificate periodic și înlocuite la apariția primelor semne de uzură.