Cum se testeaza starea de incarcare a unei baterii auto

 20-10-2023

Bateria auto este o componentă esențială a sistemului electric al unei mașini, fiind o sursă de energie cu rol în stocarea și eliberarea de curent electric, pentru a alimenta diferitele sisteme ale vehiculului: sistemul de aprindere, sistemul de lumini sau alți consumatori din interior. Fără o baterie încărcată optim, aceste elemente nu ar putea fi utilizate corespunzător. Iată cum se testează starea de încărcare a bateriei auto, dar și alte informații utile:

Funcționarea bateriei auto

Bateria auto este alcătuită din mai multe celule conectate în serie. Fiecare celulă conține un electrod pozitiv și un electrod negativ. Electrozii sunt realizați, de obicei, din plumb și sunt acoperiți cu plumb oxidat și plumb metalic, în funcție de polaritatea electrozilor. 

Aceștia sunt înglobați într-un electrolit, care este, de fapt, o soluție pe bază de acid sulfuric diluat. Această structură complexă permite ca bateria să producă un anumit voltaj și să stocheze energia electrică necesară pentru a porni / alimenta mașina.

Funcționarea bateriei auto se bazează pe o reacție chimică numită reacție de oxido-reducere. În timpul descărcării, plumbul metalic de pe electrozii negativi se oxidează, transformându-se în plumb oxidat.

În același timp, plumbul oxidat de pe electrozii pozitivi se reduce, transformându-se în plumb metalic. Această reacție chimică eliberează electroni ce tranzitează circuitul electric al mașinii, generând astfel energia necesară pentru a-l alimenta.

Atunci când bateria auto este încărcată, procesul chimic descris anterior este inversat. Prin aplicarea unei tensiuni externe, curentul electric este direcționat în sens opus, determinând plumbul oxidat de pe electrozii negativi să se transforme în plumb metalic, iar plumbul metalic de pe electrozii pozitivi să se oxideze.

Această reacție inversă reface starea inițială a bateriei, pregătind-o astfel pentru o nouă utilizare.

De ce se descarcă bateria auto

Există mai multe cauze ale descărcării bateriei auto. Iată câteva dintre cele mai comune:

Vârsta bateriei: Pe măsură ce o baterie auto îmbătrânește, capacitatea sa de a reține încărcarea scade. Aceasta înseamnă că bateria se va descărca mai rapid și va avea nevoie de încărcare mai frecventă.

Utilizarea insuficientă a vehiculului: Dacă mașina nu este utilizată în mod regulat, bateria se poate descărca treptat gradual. Aceasta se întâmplă deoarece sistemul de încărcare al mașinii nu funcționează în timpul staționării, iar consumatorii de energie, cum ar fi ceasul sau sistemul de alarmă, pot continua să utilizeze energia bateriei.

Consumatori de energie rămași în funcțiune: Dacă ați uitat să opriți farurile, radio-ul sau alte dispozitive electrice, acestea pot rămâne în funcțiune, cauzând descărcarea bateriei auto.

Defecțiuni ale sistemului de încărcare: Problemele cu alternatorul sau regulatorul de tensiune pot duce la o încărcare inadecvată a bateriei, ceea ce poate cauza descărcarea acesteia.

Temperaturi extreme: Atât temperaturile foarte scăzute, cât și cele foarte ridicate, pot afecta capacitatea bateriei de a furniza energie. În zilele geroase de iarnă, sau în perioadele caniculare, bateria se poate descărca mai rapid.

Semne ale unei baterii auto descărcate

În cazul în care observați următoarele semne, este posibil ca bateria auto să fie descărcată:

Dificultăți la pornirea mașinii: Atunci când bateria este insuficient încărcată, nu va putea furniza energia necesară pentru a pune în mișcare motorul.

Lumini și consumabile electrice care nu funcționează optim: De exemplu, dacă lumina de la faruri este slabă, sau dacă sistemul audio nu funcționează la parametri optimi, acestea pot fi semne ale unei baterii slabe.

Aprinderea martorului de bord: Autoturismele noi sunt echipate cu sisteme de avertizare luminoase, ce semnalează în bord o problemă cu bateria. Dacă observați aprins în bord martorul de culoare roșie, ce afișează o baterie cu +/-, este probabil ca aceasta să fie descărcată. 

Verificarea vizuală a bateriei: În unele cazuri, o baterie descărcată poate prezenta semne vizibile de deteriorare, cum ar fi coroziunea sau dilatarea volumului său. Acestea sunt semne că bateria nu funcționează corespunzător și ar putea fi aproape de a se descărca.

Cum se testează starea de încărcare a unei baterii auto

Pentru a testa starea de încărcare a unei baterii auto, puteți parcurge următorii pași:

1. Asigurați-vă că autoturismul este oprit, iar cheile sunt scoase din contact.
2. Deschideți capota și localizați borna negativă (-) și borna pozitivă (+) de pe bateria auto.
3. Conectați mufele unui multimetru digital la bornele bateriei, respectând polaritatea corectă: mufa roșie la borna pozitivă (+) și mufa neagră la borna negativă (-).
5. Citiți tensiunea indicată pe ecranul multimetrului digital. O baterie auto complet încărcată ar trebui să aibă o tensiune de aproximativ 12,6 volți. Dacă tensiunea este mai mică de 12 volți, se consideră că bateria este descărcată.

Solicitați acum o ofertă personalizată pentru servicii de testare a bateriilor auto în rețeaua Euromaster. 

Cât timp se ține o baterie auto la încărcat

Durata optimă de încărcare a unei baterii auto poate varia în funcție de tipul acesteia, sau de caracteristicile sale specifice. În general, o încărcare completă poate dura între 4 și 24 de ore. Cu toate acestea, este important să fie consultate specificațiile producătorului, pentru a se respecta întocmai instrucțiunile furnizate și pentru a se obține o durată de viață maximă a bateriei.

Pentru a determina cu exactitate cat se tine bateria auto la incarcat, este recomandat să consultați manualul de utilizare al bateriei. De asemenea, puteți solicita suportul oferit de specialiștii Euromaster, astfel încât procesul să decurgă conform recomandărilor oferite de producător. 

Este important de menționat că încărcarea excesivă a unei baterii auto poate duce la deteriorarea acesteia și la reducerea duratei sale de viață. Prin urmare, este recomandat să nu depășiți durata de încărcare recomandată de producător și să utilizați un încărcător de calitate, dacă nu alegeți varianta încărcării în cadrul unui service auto.

Bateria auto joacă un rol crucial în funcționarea diferitelor sisteme ale mașinii. Sistemul de aprindere, sistemul de lumini și alte componente electrice depind de o baterie încărcată la un nivel optim, pentru a-și îndeplini corect funcțiile.

Dacă vă confruntați cu semne ce pot indica descărcarea acestei componente esențiale a sistemului electric, vă recomandăm să veniți cu autoturismul la un centru din reteaua Euromaster.