Dacă până în anii '90, principalul detaliu de care se ținea cont în alegerea farurilor era designul acestora, lucrurile s-au schimbat odată cu apariția unor noi tipuri de becuri auto, care împart farurile în mai multe categorii.
Halogen, Xenon și LED sunt cele mai cunoscute tipuri de faruri, iar alegerea modelului potrivit a devenit oarecum dificilă pentru cei care nu cunosc caracteristicile fiecărui tip în parte și detaliile care fac diferența între ele.
Tocmai de aceea, ne-am gândit că un articol pe această temă ar fi de mare ajutor pentru cei aflați în căutarea celor mai bune faruri pentru mașinile lor. Aflați care sunt caracteristicile și avantajele acestor soluții pentru sistemul de lumini al mașinii:
Farurile halogen fac parte din cea mai veche generație de faruri, fiind, totodată, și cele mai des utilizate în cadrul sistemelor de lumini auto, pentru că utilizarea lor prezintă mai multe avantaje. Mai exact, au un cost de achiziție foarte convenabil, sunt ușor de întreținut, iar becurile cu filament incandescent pe care le folosesc au o durată de viață de aproximativ 1.000 de ore.
De asemenea, înlocuirea becurilor nu ridică probleme deosebite, deoarece farurile halogen pot fi găsite în orice magazin de piese auto, iar montarea lor se realizează cu ușurință. Aceste sunt încapsulate într-o carcasă de sticlă, fiind ușor de recunoscut datorită transparenței acesteia, emițând o lumină caldă, în nuanțe de galben ce pot varia ca intensitate.
Denumirea acestor faruri este dată de gazul halogen introdus în bulbul de sticlă al becului, alături de argon. Filamentul este din wolfram, care se evaporă datorită temperaturii ridicate generate de curentul din baterie. Rolul gazului halogen este acela de a permite depunerea vaporilor de wolfram înapoi pe filament, pentru a prelungi astfel durata de viață a becului.
Farurile halogen sunt dotate cu oglinzi care reflectă lumina becurilor incandescente, putând atinge o putere maximă de 1.400 de lumeni. Astfel, asigură o bună vizibilitate pe timp de noapte și nu îi deranjează pe șoferii care vin din sens opus, bineînțeles, condiția fiind ca acestea să fie comutate din timp pe faza scurtă.
Un alt aspect important este consumul de energie al farurilor. Farurile halogen sunt cele mai puțin eficiente, consumând multă energie pentru a produce lumină. De asemenea, durata lor de viață este mai scurtă, comparativ cu durata de viață a farurilor Xenon sau LED, iar nivelul de luminozitate generat (mai ales în condiții de vizibilitate redusă) este unul inferior.
Cunoscute și sub denumirea de faruri cu descărcare în gaz / HID (High Intensity Discharge), farurile xenon au apărut la începutul anilor '90, din dorința producătorilor de mașini premium de a dota noile modele cu faruri mai performante decât cele cu halogen, folosite de majoritatea mașinilor până la momentul respectiv.
Durata de viață a farurilor xenon este dublă față de cea a farurilor halogen, iar puterea ajunge până la 3.000 de lumeni, însă și prețul este mai mare. Totodată, sistemul de funcționare este mult mai complicat, incluzând cablaje complexe, electrozi din cuarț, dispozitive de amplificare a tensiunii și lupe care reflectă și reglează fasciculul de lumină în funcție de încărcătura mașinii.
Fiecare far mai conține o capsulă cu gaz xenon, ce se aprinde datorită scânteii generate de electrozii din cuarț. Pentru a produce scânteia, electrozii au nevoie de o tensiune mult mai mare decât cea furnizată de acumulatorul auto. Aceasta este reglată electronic de un dispozitiv special, iar defectarea oricărei componente presupune cheltuieli considerabile.
Caracteristicile farurilor Xenon sunt remarcabile. Ele produc o lumină mai puternică, în comparație cu farurile halogen, asigurând o vizibilitate excelentă pe timp de noapte și în condiții de vreme nefavorabilă. Din acest motiv este nevoie de un bun reglaj al farurilor, întrucât fasciculul luminos îi poate deranja chiar și de la mare distanță pe șoferii care conduc din sens opus.
Tot din același motiv, instalațiile cu xenon nu pot fi montate decât pe faruri cu lupă, iar legislația rutieră prevede că doar mașinile echipate cu faruri xenon din fabrică pot circula pe drumurile publice cu astfel de lumini.
Farurile Xenon produc o lumină de culoare alb-albăstruie, care poate spori semnificativ siguranța în trafic prin îmbunătățirea vizibilității. Această nuanță de lumină este mai plăcută pentru ochi și permite șoferului să observe mai ușor obstacolele sau semnele de circulație.
Cu toate acestea, impactul farurilor Xenon asupra mediului trebuie luat în considerare. Deși consumă mai puțină energie decât farurile halogen, producția acestora poate avea un impact mai mare asupra mediului, din cauza materialelor utilizate și a procesului de producție. Este important să fie reciclate corespunzător, pentru a se minimiza impactul asupra mediului.
Apariția farurilor xenon a generat o serie de controverse din cauza luminii prea puternice, despre care mulți susțin că pune în pericol siguranța traficului prin faptul că îi „orbește” pe șoferii din sens opus. De asemenea, au existat nemulțumiri și din partea posesorilor de mașini echipate cu astfel de faruri, care s-au plâns de costurile mari impuse de înlocuirea becurilor sau a altor componente care s-au defectat.
Pe fondul acestor discuții, producătorii japonezi au lansat în 2008 un nou tip de faruri, care constituie o variantă intermediară între cele clasice cu halogen și cele cu xenon. Este vorba de farurile LED, care punctează și la capitolul estetic, având un aspect deosebit față de cele utilizate înaintea apariției lor. Punctul lor forte este durata de viață, care poate ajunge până la 25.000 de ore.
Unul dintre principalele dezavantaje ale farurilor LED este costul inițial ridicat, deși acesta poate fi compensat pe termen lung prin durata lor de viață extinsă și eficiența energetică. De asemenea, puterea maximă de 2.500 de lumeni este suficientă pentru a asigura o foarte bună vizibilitate, având și avantajul de a nu-i deranja pe ceilalți participanți la trafic. Lumina este dată de una sau mai multe lămpi LED și de o lupă care poate avea diferite forme, conferind astfel un aspect deosebit farurilor.
Încă un dezavantaj al farurilor LED constă în faptul că se încălzesc foarte tare, afectând cablurile și alte componente cu care intră în contact. Eventualele probleme generate de supraîncălzirea lor pot fi depistate ușor cu ajutorul unei diagnoze computerizate realizate în centrele de service Euromaster din întreaga țară. Tot aici, puteți beneficia de alte de servicii de mentenanță auto ce includ și verificarea sistemului de iluminat, indiferent de tipul de faruri cu care este echipată mașina dumneavoastră.
Pentru a alege tipul potrivit de faruri auto, este important să țineți cont de mai mulți factori:
1. Înțelegerea nevoilor personale: Dacă obișnuiți să conduceți mai des pe timp de noapte, sau în condiții de vizibilitate redusă, vă recomandăm să optați pentru un tip de faruri auto ce asigură un nivel ridicat al intensității. De exemplu, farurile LED și Xenon oferă o luminozitate mai mare decât cele cu halogen, ceea ce le face o alegere potrivită, în astfel de cazuri.
2. Cunoașterea reglementărilor legale: Înainte de a realiza o astfel de achiziție, vă recomandăm să verificați legislația, pentru a evita eventualele sancțiuni. De exemplu, unele țări pot impune anumite restricții, în privința utilizării farurilor Xenon sau LED.
3. Evaluarea costurilor aferente: Farurile halogen sunt cele mai ieftine, dar nu oferă aceeași performanță ca farurile Xenon sau LED, modele ce pot fi mai costisitoare. În alegerea pe care o realizați, trebuie să luați în considerare atât durata de viață a farurilor, precum și costurile de întreținere / înlocuire a acestora, pentru a vă bucura de cel mai bun raport calitate-preț.
4. Impactul asupra mediului: Farurile LED sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce le face o opțiune mult mai bună pentru mediul înconjurător. Acestea consumă mai puțină energie și au o durată de viață mai lungă, în comparație cu celelalte faruri auto.
Acestea sunt principalele informații referitoare la cele trei tipuri de faruri. Este important să analizați toți acești factori înainte de a comanda un anumit model. Alocați timp pentru a realiza o cercetare amănunțită, consultând surse de încredere și raportându-vă la nevoile personale, legislația rutieră în vigoare, costurile și impactul asupra mediului, pentru a lua cea mai bună decizie.