Potrivit legii, pentru a fi menținute în circulație, vehiculele înmatriculate sau înregistrate, se supun inspecției tehnice periodice. Excepție de la această obligație sunt mașinile autopropulsate cu o viteză maximă constructivă care nu depășește 25 km/h, autovehiculele cu șenile, tramvaiele și vehiculele cu tracțiune animală.
Inspecția Tehnică Periodică (ITP) este obligatorie pentru toți șoferii care circulă în România, iar neefectuarea acesteia aduce sancțiuni pentru șoferi.
Cu alte cuvinte, autoturismul trebuie să primească aprobarea de la un centru autorizat de Registrul Auto Român – RAR sau de la un service autorizat, conform legislației in vigoare, unde se efectuează ITP-ul.
Prin această inspecție tehnică periodică, autoritățile vor să se asigure că toate mașinile care circulă pe drumurile publice din România sunt sigure din punct de vedere tehnic.
Certificatul de Inspecție Tehnică Periodică are rolul de a completa viza ITP și a fost introdus pentru a alinia legislația românească la cea europeană. Astfel, vehiculul poate fi verificat rapid, din punctul de vedere al autenticității și valabilității ultimei vize ITP, respectiv din punctul de vedere al stării tehnice a vehiculului.
Documentul care stabilește condițiile în care un vehicul obține certificatul pentru inspecția tehnică auto periodică este Ordonanța de Guvern Nr. 81/2000, cu anumite modificări de-a lungul timpului. Conform acestei ordonanțe, orice vehicul înregistrat sau înmatriculat în România și care circulă pe drumurile publice din țară trebuie să fie supusă anterior ITP-ului.
Inspecția tehnică periodică trebuie efectuată la intervale periodice, în funcție de vechimea autoturismului, astfel:
vehiculele noi au o perioadă de valabilitate a inspecției inițiale de 3 ani de la prima înmatriculare;
vehiculele cu o vechime între 3 și 12 ani trebuie să efectueze ITP-ul o dată la fiecare 2 ani;
vehiculele cu o vechime mai mare de 12 ani, trebuie să efectueze ITP-ul în fiecare an.
excepție fac vehiculele folosite în regim de transport persoane, așa cum este exemplul taximetrelor, care sunt obligate să efectueze ITP-ul la fiecare 6 luni.
Înainte de a te îndrepta către stațiile ITP autorizate de Registrul Auto Român, va trebui să te asiguri că deții asigurarea obligatorie valabilă, cartea de identitate a vehiculului, certificatul de înmatriculare al vehiculului în original, precum și buletinul personal de identitate.
ITP-ul vehiculelor este o activitate specializată, realizată doar în centre de service autorizate RAR, după reguli fixe și la perioade exacte de timp, prin care se certifică îndeplinirea unor reguli minime de siguranță pentru un anumit vehicul. Prin trecerea acestei inspecții tehnice periodice, există siguranța că vehiculul nu va pune în pericol viața conducătorului auto și nici a celorlalți participanți la traffic, din cauza unor defecțiuni tehnice.
ITP-ul reprezintă o verificare tehnică periodică și obligatorie a mașinii. Această operațiune presupune verificarea nivelului de poluare, a siguranței autoturismului și a categoriei de folosință a acestuia:
Atunci când mergeți să efectuați ITP-ul, trebuie să vă asigurați că vehiculul pe care îl dețineți va trece inspecția tehnică periodică și va obține certificatul ITP.
Dacă vehiculul dvs. a fost respins la Inspecția tehnică periodică, aveți la dispoziție 30 de zile pentru a repara deficiențele din cauza cărora vehiculul a fost respins la inspecția periodică.
Rețineți că nu veți mai avea voie să circulați cu vehiculul după data expirării ITP-ului din talon. De aceea, este bine să vă prezentați la inspecţia tehnică periodică cu câteva zile înainte de expirarea ITP-ului precedent pentru a avea, astfel, timp să remediați eventualele defecţiuni constatate și să vă prezentați din nou în centrul de service autorizat RAR pentru inspecția tehjnică periodică înainte de data expirării.
Expirarea ITP-ului duce automat la suspendarea înmatriculării vehiculului, iar conducerea unei vehicul cu înmatricularea suspendată se sancționează conform legii, cu amendă de până la 5.800 de lei.
Conform legii, va fi aplicată și suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru care inspecția tehnică periodică nu este valabilă. În situația în care șoferul va fi găsit în trafic cu un vehicul al cărui ITP este expirat, pe lângă amenda propriu-zisă, vor fi reținute și certificatul de înmatriculare, plăcuțele cu numărul de înregistrare și se va elibera dovada fără drept de circulație.
În acest fel, șoferul nu va mai putea circula cu respectivul vehicul, fiind nevoit să o mute cu ajutorul unei platforme.
De reținut că suspendarea înmatriculării încetează automat în momentul în care se remediază motivul pentru care a fost dispusă suspendarea.
Trebuie știut că pentru a trece inspecția tehnică periodică, sunt admise doar defecțiunile minore. În cazul apariției defecțiunilor majore și periculoase, vehiculul nu va trece inspecția tehnică periodică până nu sunt reparate în întregime defecțiunile, în 30 de zile maximum.
Pentru a face inspecţia tehnică periodică a vehiculului dumneavoastră, vă așteptăm la Euromaster, unde dispune de aparatură tehnică autorizată RAR.
Iar pentru că timpul dvs. este prețios, vă puteți programa online. Câștigați timp, durează doar 1 minut!