Schimbarea lichidului de racire

 31-10-2024

Schimbarea lichidului de răcire

 

Ce s-ar putea întâmpla cu mașina ta?


Lichidul de răcire este esențial pentru motorul mașinii. De fapt, acesta nu doar răcește motorul, ci îl și protejează împotriva coroziunii, previne formarea depunerilor calcaroase, lubrifiază pompa de apă, etc. În plus, are o proprietate foarte importantă în unele zone în timpul iernii: când termometrul scade sub zero, lichidul de racire nu trebuie să înghețe; altfel, ar putea cauza probleme grave pentru motor.

Pentru a te asigura că lichidul de răcire își îndeplinește funcțiile, este esențial să fie schimbat la un interval de timp regulat. Verifică recomandarea producătorului, dar în general se schimbă la fiecare 40.000 sau 60.000 de kilometri, sau la fiecare doi ani. De asemenea, trebuie să verifici nivelul lichidului să nu scadă prea mult. Dacă se produce o pierdere a lichidului de răcire, trebuie să mergi imediat la un service auto, altfel motorul va avea de suferit.

 

De ce apare pierderea de lichid de răcire?


Cea mai frecventă cauză este mecanismul limitator de presiune al capacului, deoarece atunci când acesta cedează, lichidul de racire se evaporă. Din fericire, este o problemă ușor de rezolvat, deoarece va fi suficient să înlocuiești capacul.

Scurgerile printr-un furtun sunt, de asemenea, uzuale, deși atunci când scurgerea este mică, poate fi dificil de detectat, deoarece se produce când sistemul este cald, iar temperatura motorului evaporă lichidul. În alte cazuri, pierderile de lichid de răcire sunt interne, la motor. Pot apărea la camerele de combustie, garnitura chiulasei, pompa de apă sau la răcitoarele apă-ulei. În aceste situații, este obișnuit ca din eșapament să iasă fum alb.

 

Ce se întâmplă dacă mașina ta rămâne fără lichid de răcire?


Dacă mașina rămâne fără lichid de răcire sau nivelul scade prea mult, motorul va suferi consecințe grave în scurt timp. Funcția principală a acestui lichid este de a absorbi căldura motorului și de a o disipa în radiator, pentru a preveni supraîncălzirea.

Prin urmare, atunci când motorul continuă să funcționeze fără suficient lichid de răcire, poate ajunge să ardă garnitura chiulasei și chiar să se gripeze.

De aceea este esențial să fii atent la posibilele pierderi din sistem. Verifică regulat nivelul lichidului de răcire, iar dacă observi că scade rapid sau trebuie completat într-un timp foarte scurt, aceasta este un semn că există o pierdere de lichid de răcire și trebuie să duci mașina la un service auto specializat.

Reține că verificarea lichidului de răcire trebuie realizată cu motorul rece, deoarece dacă îl verifici când motorul este cald, nivelul nu va fi real și chiar ar putea să iasă, provocându-ți arsuri.

Înlocuirea lichidului de răcire trebuie efectuată întotdeauna de un profesionist. Nu este vorba doar despre golirea și umplerea vasului de expansiune, ci este esențială o golire completă a întregului sistem și o purjare de calitate, pentru a nu rămâne nicio bulă de aer, altfel pot apărea consecințe grave pentru motor.

Schimbarea și purjarea lichidului de răcire sunt esențiale. La Euromaster, nu doar că îți oferim posibilitatea de a cumpăra lichid de răcire pentru mașina ta, ci îți punem la dispoziție și un serviciu de mecanica rapida, în cazul în care ai o pierdere de antigel.

În plus, avem o oferta foarte avantajoasa care include verificarea, purjarea, înlocuirea și/sau umplerea cu lichid de răcire nou, respectând indicațiile producătorului.

De fapt, ia în considerare că, deși nu apar scurgeri, în timp lichidul de răcire se degradează și își pierde proprietățile, ceea ce poate duce la o supraîncălzire a motorului și la o defecțiune gravă. Prin urmare, este mai bine să nu riști.

sau
Toate centrele