Servodirecția: ce înseamnă și cum funcționează

 04-07-2024

Servodirecția este un sistem complex ce are rolul de a reduce efortul depus în timpul manevrării volanului. Prin reducerea forței necesare pentru rotirea acestuia, servodirecția asigură niveluri optime de manevrabilitate, în timpul deplasărilor sau atunci când sunt efectuate manevrele pentru parcare.

De asemenea, funcționarea optimă a unei servodirecții contribuie la sporirea nivelului de siguranță în trafic. De aceea, este importantă verificarea periodică a componentelor sale și cunoașterea semnelor ce ar putea indica o posibilă avarie tehnică a acesteia.

Iată cum funcționează servodirecția, ce riscuri implică defectarea sa, dar și alte informații importante pentru orice conducător auto!

Cum funcționează o servodirecție? 


Servodirecția este un sistem utilizat la mașini pentru a facilita manevrarea volanului, reducând efortul necesar pentru a schimba direcția vehiculului.. Dinamica acestui proces are la bază un sistem hidraulic ce utilizează forța fluidului sub presiune pentru a asigura amplificarea efortului de direcție.

Există trei tipuri principale de servodirecție: hidraulică, electrică și electro-hidraulică. Iată cum funcționează fiecare dintre acestea:

1. Servodirecția hidraulică.
2. Servodirecția electrică (EPS - Electric Power Steering).
3. Servodirecția electro-hidraulică.

Cel mai comun tip de servodirecție întâlnit la mașini, este servodirecția hidraulică (HPS). Acesta a fost standardul industriei pentru o perioadă lungă de timp înainte de apariția și adoptarea pe scară largă a servodirecției electrice.

Într-un sistem HPS (servodirecție hidraulică), o pompă hidraulică - de obicei acționată de motorul vehiculului printr-o curea - furnizează fluid sub presiune unui cilindru de acționare conectat la mecanismul de direcție. Atunci când șoferul rotește volanul, un sistem de supape direcționează fluidul sub presiune către cilindru, asistând mișcarea cremalierului și pinionului, și astfel facilitând virarea roților.

Componentele cheie ale servodirecției hidraulice includ:

  • pompa de servodirecție - generează presiune în sistem, forțând fluidul să circule prin conducte;
  • distribuitorul - controlează fluxul de fluid către cilindrul de servodirecție;
  • cilindrul de servodirecție - la acest nivel, fluidul sub presiune acționează pe un piston, mișcând astfel angrenajul de direcție;
  • angrenajul de direcție - piesa auto conectată la roți, ce asigură conversia mișcării circulare a volanului în mișcarea liniară necesară pentru rotirea roților.
  • rezervorul de ulei - stochează fluidul necesar pentru funcționarea sistemului.

Care sunt beneficiile unei servodirecții funcționale?


Principalul beneficiu al unei servodirecții ce funcționează corespunzător, este ușurința cu care se poate roti volanul. Reducerea efortului necesar acestei manevre asigură o experiență de condus mai plăcută și reduce nivelul de oboseală, în special, în timpul deplasărilor de lungă durată.

Servodirecția permite o manevrabilitate mai bună, ceea ce influențează nivelul de siguranță al vehiculului în trafic. Rolul său poate fi unul vital în situații de urgență, cum ar fi cele în care trebuie să evitați un obstacol neașteptat. Mai mult decât atât, o servodirecție funcțională poate contribui la reducerea deteriorării premature a anvelopelor. Astfel, pot fi generate economii pe termen lung.

În plus, sistemele moderne de servodirecție au capacitatea de a se adapta la diferite condiții de drum, ajustând în timp real nivelul de asistență în funcție de viteza vehiculului, oferind astfel un control optim indiferent de situație. Această adaptabilitate poate îmbunătăți manevrabilitatea în condiții dificile de condus , pe drumuri alunecoase sau înguste.

Ce semne pot indica defectarea servodirecției?


Unul  dintre cele mai evidente semnale de avertizare ale unei servodirecții defecte este dificultatea în manevrarea vehiculului. Dacă simțiți că trebuie să depuneți mai mult efort pentru a vira, acesta poate fi un semn al unei probleme la sistemul de servodirecție al vehiculului  De asemenea, dacă volanul pare rigid sau dificil de rotit în jurul axului, este posibilă prezența unei avarii la sistemul de servodirecție.

Un alt semnal de alarmă poate fi reprezentat de zgomotele neobișnuite, produse în timpul virajelor. Acestea pot semnala o problemă la pompa servodirecției, sau o lipsă a fluidului de servodirecție. Cel din urmă este esențial pentru funcționarea corectă a sistemului de servodirecției, facilitând simplificarea controlului asupra volanului.

Vibrațiile sau tremurul volanului în timpul condusului ar putea fi cauzate de o problemă la sistemul de direcție, sau la pompa de servodirecție. Astfel de simptome t indică foarte clar nevoia unei vizite cu mașina într-un centru de service auto autorizat, pentru o evaluare de specialitate a sistemului de servodirecției.

În plus, un nivel scăzut al lichidului de servodirecție poate indica o posibilă scurgere. Este recomandat ca nivelul lichidului de servodirecție să fie verificat periodic, pentru a preveni eventualele probleme. Verificați nivelul fluidului de servodirecție cel puțin o dată pe lună și asigurați-vă că este la nivelul corect.


Care sunt riscurile unei servodirecții defecte?


Pierderea controlului asupra mașinii este unul dintre riscurile majore ale unei servodirecții defecte. În cazul în care sistemul de servodirecție se defectează în timpul condusului, volanul poate deveni brusc greu de manevrat, fapt ce poate duce la creșterea riscului de accident.

Un alt risc semnificativ al unei servodirecții defecte este reprezentat de costurile ridicate de reparație și întreținere auto. Dacă nu se acordă din timp atenție semnelor ce ar putea indica o posibilă defecțiune, problema poate deveni mai gravă, iar costurile pentru remedierea acesteia pot crește semnificativ.

În plus, dacă servodirecția nu funcționează corect, poate pune o presiune suplimentară asupra altor componente, inclusiv pe anvelope. Orice element sau accesoriu auto uzat prematur poate duce la un proces de înlocuire realizat cu o frecvență mult mai ridicată. Acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra bugetului dedicat utilizării și întreținerii autoturismului.

Un alt efect negativ al defectării servodirecției este reducerea nivelului de confort resimțit în timpul condusului. Dacă volanul devine dificil de rotit, poate cauza oboseală brațelor și  mâinilor. Acest lucru poate fi deosebit de problematic, mai ales în cazul deplasărilor pe distanțe lungi.

Întreținerea servodirecției: sfaturi esențiale


Menținerea funcționalității servodirecției în parametri optimi presupune parcurgerea unei serie de etape esențiale. Verificarea regulată a nivelului lichidului de servodirecție este una dintre cele mai importante. În cazul unei scăderi bruște, este posibilă o scurgere ce poate cauza alte defecțiuni.

În plus, este recomandat ca lichidul de servodirecție să fie schimbat o dată la fiecare doi ani, sau la fiecare 40.000 de kilometri parcurși. Acest schimb de ulei ajută la prevenirea acumulării de impurități, precum și la menținerea performanței sistemului.

Inspectarea componentelor servodirecției este un proces de întreținere auto ce asigură durabilitatea acesteia. Semnele de uzură sau deteriorare trebuie detectate la timp și remediate, pentru a se preveni producerea unor defecțiuni mai mari.

Dacă observați semne neobișnuite precum cele analizate mai sus, posibil asociate cu o problemă la nivelul servodirecției, programați-vă pentru o vizită cu mașina într-un centru din rețeaua naționala Euromaster și beneficiați de cele mai bune servicii!