Aflați cu ce tip de gaz de aer condiționat este echipată mașina dvs.

 11-08-2022

O întreținere corectă a sistemului de aer condiționat al mașinii asigură buna funcționare a acestuia. Iar atunci când sistemul AC auto acționează conform comenzilor, temperatura ambientală din habitaclul se reduce până la un prag optim, ideal pentru confortul termic resimțit de șoferi și pasageri.

De aceea, este important să vă informați despre gazul de aer condiționat cu care este echipată mașina. Specialiștii Euromaster detaliază tot ce trebuie să știți pentru a întreține în mod corespunzător AC-ul mașinii dumneavoastră, dar și cum să identificați tipul de gaz sau agentul frigorific cu care este echipată. 
 

Gazul de aer condiționat potrivit pentru mașina dumneavoastră


Gazul de aer condiționat, numit și freon, sau gaz frigorific, este un element esențial în sistemul de climatizare al mașinii. Datorită acestui gaz, sunt posibile răcirea în habitaclu și dezaburirea geamurilor autoturismului. Aveți la dispoziție 3 modalități prin care puteți afla ce tip de freon (gaz frigorific) este compatibil cu sistemul AC auto:

1. Studierea informațiilor prezente în cartea mașinii 

Manualul tehnic al autoturismului pe care îl conduceți oferă o mulțime de informații esențiale, privind utilizarea și întreținerea mașinii, dar și compatibilitatea modelului auto respectiv cu diferite produse pentru funcționarea sa. Așadar, aceasta este cea mai simplă variantă pentru a cunoaște tipul de gaz AC potrivit pentru autoturism.

2. Identificarea acestei informații în compartimentul motor

În compartimentul motor, pe o etichetă este indicat tipul de gaz de aer condiționat. Puteți compara această informație cu datele tehnice descoperite în cartea tehnică a mașinii.

3. Observarea culorii capacului de conectare pentru umplerea gazului de aer condiționat 

  • capacul este gri - aveți nevoie de gaz frigorific R-1234YF;
  • capacul este negru - aveți nevoie de gaz frigorific R-123A.

Vă rugăm să aveți în vedere că este absolut necesar să reîncărcați gazul din sistemul de climatizare cu același tip de gaz încărcat inițial. Rețineți că din ianuarie 2017, producătorii de automobile au fost obligați să înlocuiască gazul frigorific R-123A cu R-1234YF, acesta din urmă fiind mult mai puțin poluant pentru atmosferă.

Întreținerea sistemului de climatizare: recomandări esențiale


Controlul instalației de aer condiționat al mașinii trebuie efectuat de specialiști cu experiență în astfel de servicii, pentru a se putea asigura o funcționare optimă. Întreținerea sistemului de climatizare este așadar importantă, iar aceasta implică o serie de verificări esențiale:

  • verificarea tuturor elementelor sistemului AC - această lucrare de întreținere auto ar trebui să includă: verificarea etanșeității duzelor de aer, evaluarea filtrelor, verificarea nivelului de presiune a gazului refrigerant utilizat și studierea funcționalității compresorului AC.
  • schimbarea filtrelor de aer - pentru că acestea se pot înfunda cu praf și alte particule, eficiența sistemului de aer condiționat se poate reduce; mai mult decât atât, această disfuncționalitate poate cauza și probleme respiratorii sau alergii; de aceea, este importantă respectarea recomandărilor producătorului, privind schimbarea filtrelor de aer ale sistemului AC; de regulă, această întreținere auto trebuie reluată la fiecare 12.000 - 15.000 km parcurși sau cel puțin o dată pe an.
  • igienizarea AC-ului auto - se efectuează cu scopul eliminării definitive a mirosurilor neplăcute din sistemul de climatizare; de asemenea, are un rol important in prevenirea dezvoltării de mucegai si bacterii; la Euromaster, igienizarea sistemului AC se realizează cu ajutorul Generatorului de ozon FORCH - o soluție eficientă de igienizare care îndepărtează bacteriile și microorganismele (inclusiv SARS-COV-2), înlăturând totodată și mirosurile neplăcute. 


De ce se defectează sistemul AC la mașină?


Conform specialiștilor Euromaster, principalele cauze pentru defectarea sistemului de aer condiționat al mașinii sunt:

  • uzura componentelor - elementele principale, cum ar fi compresorul, condensatorul și evaporatorul, se pot uza în timp, ceea ce poate duce la o eficiență redusă în timpul sezonului cald sau chiar la eșecul complet al sistemului AC;
  • întreținerea improprie - un sistem de aer condiționat necesită o întreținere periodică, pentru a funcționa eficient; dacă lucrările de rutină, pe care le-am menționat puțin mai devreme, nu se efectuează cu frecvența recomandată de specialiști și producătorul mașinii, performanța sistemului AC este compromisă într-un final;
  • utilizarea incorectă - pornirea bruscă la un prag termic foarte scăzut, atunci când în mașină este foarte cald sau utilizarea continuă și la capacitate maximă a sistemului AC, ar putea cauza o deteriorare prematură a componentelor.


Apelați la suportul oferit de specialiștii Euromaster


Dacă aveți neclarități, vă invităm la unul dintre centrele de service Euromaster, acolo unde consilierii noștri vă vor putea îndruma în alegerea tipului de gaz frigorific, oferindu-vă răspunsuri concludente pentru toate întrebările adresate, privind acest subiect. Vă puteți programa telefonic, accesând lista centrelor de service Euromaster.

Credem că v-ar interesa și articolul: Încărcarea cu freon a sistemului AC.

Programare online