Aburirea geamurilor auto: cum scăpați de această problemă și de ce se întâmplă?

 23-06-2021

 

Cei mai mulți șoferi se confruntă cu aburirea geamurilor mașinii, problemă care apare de regulă în sezonul rece, din cauza diferenței de temperatură dintre exteriorul și interiorul vehiculului.

Fenomenul poate fi unul periculos, deoarece se creează un impediment în a urmări situația din trafic, dar şi unul care creează disconfort, mai ales pentru proprietarii de automobile mai vechi care nu au un sistem de climatizare avansat. Unii şoferi sunt nevoiţi să şteargă parbrizul pe interior, cu un prosop, la fiecare cinci minute.

Într-adevăr, sistemul de aer condiționat din mașină reușește să dezaburească geamurile destul de repede, dar nu este întotdeauna o soluție. Unii oameni nu agreează folosirea îndelungată a sistemului de aer condiționat, în timp ce pentru cei mai ghinioniști, aceasta nu este o soluție în mașina pe care o conduc. Alternativa de a conduce cu geamurile deschise poate că sună bine vara, dar iarna nu e în topul preferințelor.

 

De ce se aburesc excesiv geamurile?

Pe timpul iernii, umiditatea aerului exterior scade, la fel și temperatura. Prin contrast, aerul din habitaclul mașinii este umed din cauza respirației pasagerilor, astfel încât, atunci când intră în

contact cu geamurile reci, apa din aer condensează și geamurile se aburesc.

Așadar, diferența dintre nivelul umidității interioare și nivelul umidității exterioare reprezintă principala cauză pentru aburirea geamurilor pe timp de iarnă. În afara de respirația celor din mașină, alți factori de risc pentru umiditatea ridicată din habitaclu mai pot fi: topirea zăpezii aduse în mașină de pe tălpile bocancilor, pantaloni și haine sau purtarea unor haine umede în habitaclu, în urma expunerii la precipitații.

Într-un astfel de cadru, aburirea geamurilor nu este decât un efect firesc al acestui fenomen de natură termică. Un alt factor de risc pentru aburirea geamurilor este modul impropriu în care se utilizează sistemul de climatizare. Mulți șoferi aleg să îl seteze direct pe modul ce furnizează căldură, blocând accesului aerului din exterior în spațiul mașinii (funcția de recirculare).

Într-adevăr, expunerea la aer rece în habitaclu poate fi cât se poate de neplăcută, însă înțelegerea modului în care geamurile se aburesc este esențială, în acest sens, astfel încât recircularea aerului să anuleze efectele condensului.

 

Care sunt problemele asociate aburirii geamurilor?

Autoturismul personal oferă soluții de transport rapid, în zilele reci ale anului, într-un cadru cu o temperatură ambientală optimă. Spre deosebire de alte tipuri de deplasare, precum cea cu autobuzul, tramvaiul sau metroul, utilizarea mașinii pare a fi cea mai confortabilă variată, în timpul iernii. Însă aburirea geamurilor afectează nivelul de confort resimțit în habitaclu.

Evident, principala problemă asociată acestui fenomen este reprezentată de lipsa vizibilității. Atunci când parbrizul, geamurile laterale și luneta sunt aburite, deplasarea mașinii pe drumuri publice devine imposibilă. De altfel, recomandăm evitarea condusului într-un astfel de context, deoarece riscul de producere a unui eveniment rutier este unul cât se poate de ridicat.

În cazul conducătorilor auto cu sistemele de climatizare defecte, dezaburirea geamurilor prin introducerea aerului rece în habitaclu devine o problemă. Dacă vă confruntați cu probleme la nivelul sistemului AC al mașinii, vă invităm la unul dintre centrele de service EUROMASTER, pentru verificarea aerului condiționat

Oferim, de asemenea, servicii pentru igienizarea aerului conditionat sau incarcarea cu freon a sistemului AC, importante atât pentru echilibrarea nivelului de umiditate iarna, cât și pentru menținerea unui climat ambiental plăcut, în zilele călduroase ale sezonului cald.

 

Soluții pentru dezaburirea geamurilor

Vă oferim în continuare o serie de sfaturi utile, pentru a putea rezolva problema cu aburirea geamurilor auto. Simplu de pus în practică, soluțiile prezentate mai jos permit echilibrarea diferenței de temperatură dintre interior și exterior.

1. Curățați zăpada și gheața depuse pe autoturism

Depunerile de gheață și zăpadă reprezintă unul dintre motivele principale ce duc la aburirea geamurilor pe interior. Apa rece care începe să curgă pe geamuri, sau chiar şi bucăţile de zăpadă care cad, atunci când vă așteptați mai puţin, vă pot lua prin surprindere, iar pe zonele de contact cu aerul rece se vor forma din nou aburi.

2. Asigurați-vă că sistemul de ventilație funcționează

Este important ca sistemul de ventilație să fie curat, pentru că el poate aduna frunze sau noroi care mențin un nivel de umiditate ridicat. Utilizați un spray special pentru sistemul de climatizare pentru a-l igieniza, după ce în prealabil l-ați curățat. Nu uitați să schimbați regulat filtrul de polen al mașinii. În caz contrar, poate deveni o cauză pentru umiditatea ridicată de la interior.

Dacă este nevoie, atunci când situația o cere, puteți elimina rapid umiditatea de pe geamuri prin pornirea ventilației pe parbriz, deschiderea unui geam pentru aproximativ 1-2 cm și prin acționarea încălzirii lunetei. Atât dezaburirea sa, cât și direcționarea aerului către suprafața parbrizului, se acționează prin butoane aflate în mod normal pe consolă. Verificați manualul tehnic al mașinii, pentru a identifica simplu și rapid care sunt acestea.

3. Porniți sistemul AC al autoturismului

Cel mai bun mod de a elimina umiditatea de pe geamuri este de a porni aerul condiționat, acesta fiind net superior unei simple ventilații. Dacă umiditatea este ridicată în mașină (de ex. pe timp de ploaie), nu opriți sistemul de aer condiționat, pentru că veți avea geamurile aburite în doar câteva secunde, ceea ce este extrem de periculos.

4. Utilizați soluții speciale pentru curățarea geamurilor

Dacă problema persistă, curățați geamurile pe interior cu o soluţie specială, pentru a împiedica umezeala să se depună pe geamuri. Este extrem de important să aveți geamurile curate pe interior - praful acumulat pe suprafața lor, sau reziduurile de la fumul de ţigară, cauzează aburirea geamurilor într-un mod accelerat. Spălați geamurile pe dinăuntru cu mare atenţie, cu o soluţie specială pentru degresat geamuri, astfel încât să fie foarte curate. În acest mod, se vor dezaburi mult mai repede.

5. Eliminați cauzele infiltrațiilor de apă

Verificați sursele de umiditate de la interior, de exemplu, sub covoraşe şi chiar sub mochetă, pentru a vedea dacă nu intră apă în maşină. Pe lângă problemele cu rugina, apa acumulată se va încălzi şi va aburi geamurile în mers.

Dacă afară a nins, asigurați-vă că aduceți cât mai puţină zăpadă în maşină, deoarece se va topi şi se va evapora apoi, ajungând tot pe geamuri. De asemenea, este important să nu lăsați în mașină haine îmbibate cu apă, precum cele utilizate la sporturile de iarnă, sau în care erați îmbrăcat, în timpul unei rafale de ploaie sau al unei ninsori.

6. Nu lăsați în mașină recipiente cu lichid neacoperite

Trebuie să eliminați din spațiul mașinii orice sursă ce ar putea cauza creșterea nivelului de umiditate în habitaclu. În această categorie de factori pot intra și paharele cu apă, ceai sau cafea, lăsate în recipientele dintre scaune peste noapte. De asemenea, servirea băuturilor calde dimineața, în interiorul mașinii, trebuie evitată. Puteți, totuși, să țineți deschis geamul șoferului la 1-2 centimetri, sau să dați drumul la funcția de recirculare, pentru a evita condensul.

7. Utilizați un dezumidificator pentru mașină

În cazul în care nivelul de umiditate din interiorul mașinii este foarte ridicat, puteți utiliza un dezumidificator pe bază de gel din siliciu. Se poate lăsă fără probleme între scaunele din față, sau cât mai aproape de geamuri, parbriz și lunetă.

Acestea sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le cunoașteți, privind cauzele ce duc la aburirea geamurilor mașinii, efectele acestui fenomen neplăcut, precum și solutiile avute la îndemână pentru dezaburirea lor.

Rețineți că aerul condiționat joacă un rol esențial în echilibrarea diferenței de temperatură dintre exteriorul și interiorul mașinii. Dacă aveți probleme cu AC-ul, vă punem la dispoziție o gamă variată de servicii pentru intretinerea autoturismului, concentrate asupra acestui sistem. Cereți o cotație de preț și realizați online o programare pentru vizita cu mașina la EUROMASTER!