Îmbătrânirea și durata de viață a anvelopelor

 23-06-2021

 

“A se consuma înainte de data …x” nu se va regăsi niciodată inscripționat pe flancul vreunei anvelope.

 

Anvelopele nu sunt bunuri perisabile, nu au un termen de valabilitate. Data de fabricație a anvelopei este determinată cu precizie (DOT), însă nu și data la care aceasta expiră. Practic, la achiziția anvelopelor, nu ne putem da seama care este data de “expirare”, nu se poate stabili cu precizie durata de viață a unei anvelope.

 

La fel ca multe alte părți componente ale unei mașini, anvelopele fac parte din categoria consumabilelor, iar odată cu trecerea timpului, performanțele acestora scad. Anvelopele sunt compuse din diferite tipuri de materiale și amestecuri de cauciuc, cu proprietăți esențiale pentru buna funcționare a acestora. Însă proprietățile lor evoluează diferit în funcție de timp, de depozitare și de utilizare.

 

O anvelopă întreținută corespunzător este o anvelopă cu o durată de viață mai lungă.

Iar durata de viață a unei anvelope depinde foarte mult de condițiile de depozitare, precum și de condițiile de exploatare la care o anvelopă este supusă de-a lungul duratei sale de viață.

Ce cauzează deteriorarea rapidă a anvelopelor?

Factorii ce pot determina deteriorarea rapidă a anvelopelor, sunt:

 

  • obiceiurile și stilul de condus;
  • diferitele suprafețe de drum / carosabil;
  • întreținerea vehiculului și a anvelopelor;
  • alinierea neadecvată a roților;
  • probleme ale sistemului de frânare;
  • viteza;
  • sarcina;
  • presiunea necorespunzătoare a anvelopelor. 

 

Euromaster vă recomandă să faceți o inspecție lunară a anvelopelor, verificând presiunea și uzura benzii de rulare, dacă prezintă uzuri specifice unei geometrii necorespunzătoare.

Cum poate afecta depozitarea îmbătrânirea anvelopelor?

Pe durata depozitării, îmbătrânirea anvelopelor este cauzată de următorii factori:

  • temperatură – temperatura optimă pentru depozitarea anvelopelor trebuie să fie sub 35° C, departe de radiatoare și conducte.
  • lumină – anvelopele trebuie protejate de acțiunea razelor de soare și a luminii artificiale, cu conținut ridicat de raze UV; preferabil ar fi lumină generate de o lampe incandescente.
  • umiditate - anvelopele trebuie depozitate în spații constant răcoroase, uscate și cu ventilație naturală.
  • tensiune și presiune – acestea pot provoca deformarea anvelopei.
  • rotația anvelopelor – trebuie organizată în așa fel încât anvelopele depozitate la început să fie utilizate primele.
  • material care generează ozon, combustibil, solvenți sau produse chimice – se vor depozita în alte încăperi.
  • depozitarea pe termen scurt – la depozitarea pe termen scurt, anvelopele trebuie depozitate suprapus, una peste alta, de preferință pe paleți; după 4 săptămâni se recomandă inversarea ordinii anvelopelor. Anvelopele montate pe jantă se vor depozita umflate, în poziție verticală sau pe un singur rând, pe rafturi.
  • depozitarea pe termen lung – pe termen lung, anvelopele se vor depozita vertical pe rafturi, situate la cel puțin 10 cm deasupra solului; pentru a evita deformarea anvelopelor, se recomandă rotirea anvelopelor o dată pe lună.

 

Deoarece condițiile de depozitare și  exploatare variază foarte mult, estimarea cu precizie a duratei de viață specifice a anvelopelor în funcție de vârsta calendaristică, nu este posibilă.

Cum afectează stilul de condus starea anvelopelor?

Anvelopele reprezintă elementul de contact dintre vehicul și suprafața carosabilului, de aceea, sunt exercitate forțe foarte mari asupra acestora. Dacă pe lângă acești factori de uzură se mai adaugă și un stil de condus incorect, durata de viață a anvelopelor, precum și performanțele acestora, se pot reduce semnificativ. Din fericire, comportamentul la volan poate fi îmbunătățit, prin evitarea următoarelor erori:

Utilizarea mașinii la intervale mari de timp 

Atunci când nu conduceți cu regularitate, inactivitatea anvelopelor poate duce la putrezirea acestora. În consecință, riscul de producere a crăpăturilor cauzate de contact este unul mult mai mare. Crăpăturile determină scoaterea din uz a acelor anvelope. 

 

Dacă mașina va sta nemișcată pentru o perioadă mare de timp, este important ca presiunea în anvelope să fie crescută. În caz contrar, pe suprafața benzii de rulare pot apărea în timp zone plate, ce pot cauza mișcarea în zig-zag a roții, în timpul condusului. 

Frânările puternice și frecvente 

Frânarea bruscă, produsă de foarte multe ori în timpul condusului, contribuie la o uzură mult mai rapidă a benzii de frânare. Același lucru se întâmplă în cazul plecărilor bruște de pe loc. Frânarea lină și din timp, precum și utilizarea frânei de motor, pot preveni uzura prematură.

Deplasarea pe tronsoane cu gropi si mult pietriș

În cazul autoturismelor din categoria B, condusul acestora pe străzi cu multe gropi, sau pe terenuri denivelate, reprezintă factori de uzură accelerată a anvelopei. Mai mult decât atât, dacă amortizoarele sunt de slabă calitate, impactul produs de șocuri va afecta și mai mult structura și performanțele anvelopelor, cauzând chiar și spargerea acestora. 

Condusul pe distanțe mari cu roți neechilibrate

Echilibrarea rotilor trebuie realizată la aproximativ 15.000 km. Un posibil dezechilibru la nivelul acestora poate produce o uzură neregulată a benzilor de rulare, cu impact direct asupra calității condusului, dar și asupra nivelului de siguranță în trafic. 

 

Va invităm să aflați mai multe despre geometria rotilor

Condusul cu anvelope umflate necorespunzător 

Anvelopele cu o presiune mai mică decât valoarea normală se uzează mult mai repede, fiind susceptibile astfel la supraîncălzire. Acest proces poate cauza reducerea nivelului de rezistență la uzură, precum și scăderea eficienței la frânare. Atunci când anvelopele pierd presiune, devin mai moi, motiv pentru care deplasarea în astfel de condiții cauzează un consum de combustibil mult mai ridicat. 

 

Dacă anvelopele înregistrează un nivel de presiune peste limitele normale, se produce în timp îngustarea suprafeței de contact (partea centrală a benzii de rulare) cu solul și, în consecință, majorarea distanței necesare pentru frânare. Mai mult decât atât, expunerea la pietre, bucăți de lemn, borduri sau cioburi determină un risc de spargere mai mare. 

Utilizarea anvelopelor incorecte în raport cu vremea

Anvelopele de iarnă sunt concepute să reziste la temperaturi de cel mult 7°C, în timp ce anvelopele de vară se comportă foarte bine pe drum, atunci când valorile din termometre depășesc acest prag. Prin amânarea înlocuirii anvelopelor, odată cu schimbarea sezonului, se pot produc modificări ale proprietăților acestora, cu impact asupra duratei de viață. 

Condusul cu o viteză prea mică sau prea mare

Condusul cu o viteză prea mică poate contribui la creșterea nivelului de uzură, raportat la un anumit interval de timp. De asemenea, condusul la viteze prea mari cauzează supraîncălzirea anvelopelor, determinând deteriorarea mult mai rapidă a acestora. Mai mult decât atât, evitarea virajelor la viteze mari contribuie la creșterea duratei de viață. 

 

Sfârșitul duratei de viață a anvelopelor se produce în mod normal atunci când înălțimea bandei de rulare atinge limita legală prevăzută. Aceasta se produce în perioade de timp foarte variate, în funcție de tipul utilizării. Prin urmare, este important ca noțiunile longevitate și vechime să nu fie confundate. Longevitate semnifică potențialul kilometric, pe când vechime - vârsta anvelopei.

 

După o perioadă de utilizare a anvelopelor, se recomandă  ca acestea (inclusiv anvelopa de rezervă) să fie supuse unui control anual efectuat de un specialist în anvelope. De asemenea, vă recomandăm înlocuirea anvelopelor de peste 10 ani cu unele noi – chiar dacă anvelopele par apte de utilizare și nu au atins limita legală de uzură.

 

Răsfoiți catalogul de anvelope de vară aiciCatalog Anvelope Iarnă.

Citiți și articolul: Iarnă - anvelope de iarnă, vară - anvelope de vară.