Verificare lichid frână

Lichidul de frână este folosit în sistemele de frânare hidraulice pentru a întări forța acestora, atunci când șoferul acționează pedala de frânare. Nivelul optim al acestui lichid auto este foarte important în procesul de încetinire a autoturismului, în condiții de siguranță deplină.
De aceea, pentru a conduce întotdeauna în siguranță, trebuie să folosiți un lichid de frână adecvat și la un nivel optim. Acest serviciu este dedicat autoturismelor cu motor cu ardere internă, hybrid și electric.
Completați forumularul din dreapta sau contactați-ne la numerele afisate pe site pentru o oferta personalizată.
Ce presupune verificarea lichidului de frână?
Mașina trebuie poziționată pe un plan drept. După deschiderea capotei, se va identifica recipientul cu lichid de frână, localizat în spatele motorului și atașat cilindrului de frână. Acesta dispune de un capac realizat din material plastic sau cauciuc, pe care sunt trecute instrucțiunile.
Verificarea propriu-zisă este simplă: nivelul lichidului de frână trebuie să se afle între cele două marcaje de pe structura recipientului: MIN și MAX. Experții Euromaster vor verifica nu doar nivelul acestui lichid auto, ci și nuanța sa. Dacă lichidul de frână are o nuanță maroniu-gălbuie, nu este încă afectat de impurități.
Cum se schimbă lichidul de frână?
Golirea sistemului de frânare presupune utilizarea unui dispozitiv de absorbție special, introdus în recipientul în care este păstrat lichidul de frână. Mai multe informații despre cum se poate scoate lichidul de frână, în funcție de modelul autoturismului pe care îl conduceți, puteți găsi în cartea tehnică a acestuia.
Curățarea recipientului are loc abia după ce lichidul de frână vechi a fost extras complet. Pentru a elimina toate reziduurile rămase în rezervor, se vor utiliza produse de curățare în interiorul acestuia, până când nu mai există urme ale impurităților.
Turnarea unei alte cantități de lichid
Dacă sistemul este golit complet, se va adăuga treptat o cantitate nouă de lichid de frână, realizându-se completări ulterioare pe măsură ce intră în sistemul de frânare. Procesul continuă în acest mod, până când se atinge nivelul maxim (MAX). Pe măsură ce se completează cu lichid de frână, se va apăsa pedala de frânare, pentru a nu rămâne aer în instalație.
Completați formularul din dreapta sau sunați la numerele afișate pe site pentru o ofertă personalizată pentru verificarea lichidului de frână.
Care sunt principalele tipuri de lichid de frână?
Produsele disponibile pe piață conțin substanțe adaptate sistemelor de frânare ale autoturismelor. Prin urmare, în cadrul procesului de verificare și completare cu lichid de frână trebuie să se țină cont de acest criteriu important, pentru a se utiliza o formulă corectă. Lichidele de frână se clasifică în:
1.1. Lichide de frână pe bază de glicoli
Aceste soluții pentru procesul de completare cu lichid de frână sunt dedicate autoturismelor cu sistem de franare ABS. Orice produs din această clasă are un indice propriu, ce indică punctul de fierbere. Cu cât această valoare este mai mare, cu atât lichidul de frână respectiv poate rezista pentru mai mult timp la temperaturi ridicate, fără a-și pierde proprietățile de bază.
1.2. Lichide de frână pe bază de silicon
Acestea sunt apreciate pentru capacitatea lor de a nu absorbi apa, motiv pentru care nu își pierd proprietățile de bază, odată cu trecerea timpului. În prezent, încă sunt utilizate la modele auto mai vechi, ce nu dispun de sistem pentru frânare ABS, precum și la autovehiculele militare. Nu se recomandă utilizarea lichidelor de frână pe bază de silicon la mașini noi, din cauza riscului de coroziune la nivelul sistemului de frânare.
Întrebări frecvente
Când trebuie schimbat lichidul de frână?
Există anumite semne de care trebuie să țineți cont, ce indică nevoia unui astfel de schimb:
Lichidul de frână își schimbă culoarea. Nuanța maroniu-gălbuie se întunecă, semn că produsul respectiv începe să își piardă din proprietățile de bază.
La un anumit interval de timp sau după un anumit număr de kilometri. Aceste recomandări pot fi consultate în cartea tehnică a mașinii pe care o conduceți. Nu există valori-standard, ci diferă de la un model / producător auto la altul.
În urma unui proces constant de verificare. Verificarea lichidului de frână, conform informațiilor prezentate mai devreme, poate deveni o rutină simplu de urmat.
Atunci când frânarea nu mai este la fel de fermă. Calitatea frânarii implică riscuri nu doar pentru șoferi și cei din mașina, ci pentru toți participanții la trafic.