Protecție baterie auto iarna: cum se întrețin corect acumulatorii auto?

 23-06-2021

Acumulatorul auto sau bateria auto constituie sursa de energie necesară pentru pornirea motorului și alimentarea consumatorilor electrici ai autovehiculului, atunci când motorul este oprit, sau când generatorul nu debitează suficientă energie electrică, la consumul de vârf.

 

Sezonul rece ne reamintește despre grija pe care trebuie să o avem și față de evitarea penelor produse de bateria auto. Cu toții știm când trebuie să schimbam anvelopele în funcție de sezon, când trebuie să facem inspecția tehnica periodica sau schimbul de ulei si filtre, fiindcă mașina are grijă mereu să ne informeze când e necesară o vizită la service.

 

Însă despre alegerea sau întreținerea bateriei auto, nu mulți dintre noi avem o cultură cuprinzătoare, ori plasăm această grijă cât mai jos în lista priorităților, în ceea ce privește întreținerea autovehiculului. În acest sens, vă oferim câteva informații despre cum putem îmbunătăți consumul și durata de viață a bateriilor auto.

Ce probleme apar la bateriile auto iarna?

 

Mulți șoferi știu că nu trebuie să uite farurile aprinse când autovehiculul are motorul oprit, tocmai pentru a nu consuma baterie. Dar, concret, dacă nu survine o pană din cauza epuizării bateriei, nu prea știm cum să întreținem și să folosim eficient această sursă de energie vitală pentru autovehicul.

De altfel, factorul principal care cauzează deteriorarea bateriei auto este descărcarea completă, iar una din trei pene este cauzată de un acumulator defect.

Odată cu venirea sezonului rece, apar şi problemele la pornirea autovehiculului, din cauza acumulatorului. De ce se întâmplă aşa ceva? Patru dintre motive ar fi următoarele:

 

1. În primul rând, atunci când temperatura scade sub 0°C, scade și puterea și performanța bateriei auto. Deja, la -20°C, acumulatorul rămâne doar cu un potențial de circa 50% din puterea inițială. Singura și cea mai potrivită soluție pentru această situație, este parcarea autovehiculului într-un garaj cu temperaturi pozitive.

2. În al doilea rând, când autovehiculul parcurge distanțe scurte, scaunele încălzite, sistemele de încălzire electrice disponibile la unele maşini, sau luneta încălzită electric, storc bateria ajuto de putere şi o suprasolicită. Recomandat ar fi să încercați pe cât de mult posibil să nu porniţi prea mulţi consumatori electrici simultan, dacă vă deplasaţi pe distanţe scurte. Dacă timpul petrecut la volan este mai lung, atunci bateria auto are timp să se reîncarce.

De asemenea, este important să știți că anumite componente pot consuma energie chiar si după ce ați scos cheia din contact. În acestă categorie de consumatori intră sistemul de alarmă montat aftermarket sau ceasul din consola autoturismului. Dacă ați uitat peste noapte farurile aprinse, sau o ușă deschisă, bateria auto va continua să direcționeze energie către aceștia.

3. Alternatorul este o piesă indispensabilă pentru funcționarea autovehiculului, cu rol în producerea și conservarea resurselor de energie ale acumulatorului auto. În cazul în care această componentă prezintă anumite defecțiuni, nu  va mai putea asigura această funcție esențială pentru dinamica sistemului electric al mașinii, iar bateria auto se va descărca mai rapid. 

Iarna, elementele alternatorului pot fi afectate de apa ce pătrunde în compartimentul motor, ca urmare a căderilor de precipitații, sau a topirii zăpezii de pe suprafața autoturismului. De aceea, este indicat să vă asigurați că stratul de zăpadă depus pe capotă este îndepărtat cu regularitate și că nu există infiltrații de apă semnificative la nivelul motorului.

4. În funcție de model, durata de viață a unei baterii auto este de aproximativ 4-5 ani, însă întreţinerea deficitară duce la o funcţionare slabă a acesteia, mod independent față de valoarea garantiei sale. În acest sens, vă recomandăm 8 modalităţi de a extinde durata de utilizare a bateriilor auto:

Protecție baterie auto iarna: Recomandări Euromaster

 

Indiferent de sezon, durata de viață și eficiența bateriilor auto depinde și de disciplina cu care noi, șoferii, ne îngrijim acumulatorii. În cazul în care acumulatorii auto sunt întreținuți și pregătiți corespunzător în timpul lunilor reci din an, puteți evita fără mare efort problemele analizate mai devreme.  

1. Verificați la intervale regulate tensiunea, nivelul de încărcare şi puterea de pornire a acumulatorului, precum şi pierderea de putere în cadrul autovehiculului. Mai multe informații în articolul Cum se testeaza starea de incarcare a unei baterii auto.

2. Menţineţi curate bornele acumulatorului; încercaţi să înlăturaţi straturile groase de oxizi (din cauza mizeriei şi a umidităţii ce se formează în jurul bornelor de la bateriei auto, se pot produce scurtcircuite). Utilizați un șmirghel fin sau o perie specială pentru curățare, iar la final, aplicați o peliculă de vaselină pe suprafața clemei și a bornelor, pentru un nivel de protecție ridicat. 

3. Asiguraţi-vă că acumulatorul este montat în mod corespunzător în compartimentul acestuia şi componentele metalice ale acumulatorului au fost gresate, iar bornele strânse bine.

4. Dacă este posibil, evitaţi descărcarea completă a acumulatorului (cauzată de lăsarea luminilor aprinse, de exemplu). În cazul în care se produce descărcarea completă, va fi necesară încărcarea baterii auto folosind cablurile auto pentru transfer curent.

5. Apăsaţi pedala ambreiajului la pornirea autovehiculului, pentru a reduce rezistenţa demarorului şi astfel consumul de energie electrică.

6. Opriţi toate echipamentele electrice ce nu sunt absolut necesare, cum ar fi sistemul audio, sistemul de climatizare sau cel de încălzire auxiliară înainte de a porni.

7. După o perioadă lungă în care nu aţi utilizat autovehiculul, demontaţi acumulatorul şi lăsați-l într-un spațiu pentru depozitare uscat și cald, pentru ca fenomenul de autodescărcare, cauzat de temperaturile joase, să fie evitat. În acest sens, puteți utiliza chiar și o husă termică pentru bateria auto, produs special conceput pentru a proteja de frig acest element esențial al autoturismului. Conectaţi-l apoi la un încărcător cu comandă electronică.

8. De asemenea, în cazul în care utilizați mașina rar, este indicat să deșurubați capacele acumulatorului și să verificați nivelul electrolitului. În cazul în care există un deficit, trebuie să refaceți nivelul optim utilizând apă distilată.

Cum se previne deteriorarea bateriei auto?

 

Verificaţi acumulatorul cel puţin de două ori pe an, iar în timpul iernii, o dată pe lună (în condiţii de îngheţ), în cazul bateriilor mai vechi. O astfel de verificare nu trebuie făcută “din ochi”, deoarece nu garantează că estimările realizate sunt conforme cu realitatea. De aceea, vă așteptăm în centrele de service auto Euromaster pentru serviciul de testare baterie auto.

Întreținerea nivelului bateriei auto trebuie să includă și diagnosticarea corectă a nivelului acesteia. Acest aspect este cu atât mai important în cazul acumulatorilor auto vechi, ce pot ceda oricând, însă mai ales sub acțiunea căderilor de apă și a valorilor termice reduse din timpul iernii.

În cadrul acestui serviciu de intretinere auto, trebuie verificați și consumatorii mascați din structura autoturismului, ce pot consuma energie chiar și în cazul în care cheile sunt scoase din contact. Exemplu: sistemul de alarmă montat individual, diferit de cel propus de producător.

 

Descoperiți bateriile auto din oferta Euromaster

 

Dacă maşina dumneavoastră pornește mult mai greu, în momentul în care a venit iarna, nu mai așteptați prea mult. Acestea sunt primele semne că acumulatorul maşinii nu mai are mult de trăit. Este mai bine să acţionați preventiv şi să inlocuiti bateria auto, decât să rămâneți blocat cu maşina atunci când aveți mai multă nevoie de ea.

La Euromaster, tehnicienii noștri vă pot ajuta să alegeți corect tipul de acumulator potrivit mașinii dumneavoastră (amperaj, dimensiuni). 

Vă așteptăm în centrele de service auto Euromaster cu o gamă completă de baterii auto ale mărcilor ROMBAT, BOSCH, VARTA, DURACELL AUTO, CARANDA și multe altele.

V-ar mai putea interesa și articolul: Diferente intre bateriile auto AGM si EFB: care este alegerea potrivita pentru tine? 

Răsfoiți catalogul de anvelope de iarnă aici: Catalog Anvelope Iarna.