Schimb senzor presiune

Senzorii de presiune (TPMS/ eng. Tire Pressure Monitoring System) sunt montați pentru a monitoriza presiunea din roți, fiind concepuți pentru a-i avertiza pe conducătorii auto atunci când presiunea scade sub cea recomandată de producătorul mașinii.
Acești senzori au rolul de a monitoriza în timp real presiunea din anvelope, iar în momentul în care aceasta se reduce, un martor luminos se va aprinde în bord, atenționându-vă că există o problemă în acest sens.
Ce mai trebuie să știți este faptul că există două tipuri de sisteme de monitorizare a presiunii în anvelope, acestea influențând direct procesul de schimbare a anvelopelor de vară cu cele de iarnă sau invers, și pe cel de înlocuire definitivă a anvelopelor.
Tipuri de senzori de presiune în funcție de montaj
Există două tipuri de sisteme de presiune (TPMS): direct și indirect. Sistemul direct se bazează pe montajul senzorului în interiorul roții, măsurând astfel presiunea direct din aceasta. De obicei, este montat lângă supapa de umflare a anvelopei, fiind destul de ușor de detectat.
Sistemul indirect este integrat în senzorul ABS, de aici și măsurarea indirectă a presiunii din anvelopă. În acest caz, senzorul de presiune (TPMS) va detecta orice anormalitate în momentul frânării, sau când diametrul roții este mai mic în timpul rotirii.
Aceste sisteme de monitorizare sunt extrem de importante când vine vorba despre schimbarea anvelopelor, dar și în cazul înlocuirii lor definitive, deoarece trebuie avută în vedere și montarea senzorilor, mai ales în cazul în care sunt localizați în anvelopă.
Semne ale unui senzor de presiune defect
Aprinderea martorului de bord este cel mai comun semn al unor probleme la nivelul senzorului de presiune (TPMS). Atunci când acesta este activ în bordul mașinii dumneavoastră, senzorul nu mai funcționează corect, sau are o problemă de comunicare cu sistemul central.
În cazul în care presiunea din anvelope se confruntă cu variații neobișnuite, poate fi un alt semnal de alarmă, asociat funcționării senzorului TPMS. Dacă presiunea în anvelopele vehiculului variază în mod neobișnuit, fără o cauză aparentă, poate fi necesară o schimbare a senzorilor de presiune în roți.
Senzorii de presiune (TPMS) au o durată de viață limitată, cuprinsă de obicei între 5 și 10 ani. Dacă a fost depășită acest interval de timp, se recomandă înlocuirea acestora, pentru a se evita astfel problemele legate de monitorizarea presiunii în anvelope.
Eroarea de comunicare între senzor și sistemul central poate indica, de asemenea, faptul că este necesară înlocuirea senzorului TPMS. De regulă, această problemă poate fi identificată în timpul unui control de rutină, efectuat la unul dintre centrele aflate în reteaua Euromaster.
Beneficiile schimbării senzorului de presiune
Schimbarea senzorului de presiune (TPMS) este esențială pentru siguranța și performanța vehiculului pe care îl conduceți. Alte beneficii generate de schimbarea senzorului TPMS la momentul oportun:
- optimizarea consumului de combustibil al mașinii;
- prevenirea problemelor legate de anvelope;
- creșterea duratei de utilizare a anvelopelor;
- costuri reduse privind întreținerea autoturismului.
Un senzor de presiune (TPMS) funcțional și corect calibrat poate contribui la reducerea riscului de accident, cauzat de o anvelopă umflată necorespunzător sau supraîncălzită. De asemenea, atunci când un autoturism operează un sistem TPMS funcțional, acest lucru poate contribui la reducerea consumului de combustibil, dar și la prelungirea duratei de viață a anvelopelor.
Schimbarea la timp a senzorului de presiune (TPMS) poate preveni problemele legate de anvelope, cum ar fi apariția uzurii inegale sau scăderea aderenței, în condiții de carosabil umed. În cazul în care o anvelopă nu este umflată până la valoarea optimă a presiunii, condusul în astfel de condiții poate duce la o uzură cu până la 25% mai rapidă.
Schimbarea senzorului de presiune (TPMS) reprezintă un serviciu de întreținere a autoturismului simplu de realizat, ce poate duce la costuri de mentenanță reduse, pe termen lung. În cazul în care remedierea problemelor cu senzorul TPMS se tot amână, această alegere cauza costuri suplimentare, privind achiziționarea de anvelope noi înainte de termen și alte lucrări de reparație, necesare în urma unui accident.
Completați forumularul din dreapta sau contactați-ne la numerele afișate pe site pentru o oferta personalizată.