Verificare geometrie autoturism

Alinierea roţilor reprezintă un element cheie al întreţinerii anvelopelor, prin care se asigură obţinerea unor performanţe optime, a unei uzuri uniforme şi a unei durate de viaţă mai mari a anvelopelor. Specialiştii Euromaster pot recunoaşte defectele de aliniament asociate cu un anumit tip de uzură a anvelopei la autoturismele cu motoare cu ardere internă, autoturisme hybrid și electrice.

Ce rol are geometria roților?

Orice autoturism trebuie să fie supus unui proces de verificare a geometriei roților, astfel încât acestea să fie perfect aliniate față de direcția de mers, dar și una față de cealaltă. Geometria roților este esențială pentru funcționarea corectă a vehiculului pe care îl conduceți, însă are un impact semnificativ și asupra consumului mediu de carburant.

Deteriorarea și durata de viata a anvelopelor pot fi, de asemenea, determinate de acest factor important.

 

Când se realizează verificarea geometriei roților?

 

Se recomandă ca geometria roților să se verifice la fiecare schimb de anvelope sau o dată la 10.000 km parcurși. De asemenea, trebuie să mergeți cu mașina în service pentru verificarea geometriei roților dacă:

  • observați că mașina începe să tragă spre stânga sau spre dreapta, iar menținerea direcției de mers pe o traiectorie liniară este mai greu de realizat în prezent;
  • anvelopele mașinii dumneavoastră prezintă urme de uzură neuniforme, sau ați observat că s-au uzat mult prea repede, de la momentul montării acestora pe structura jantelor;
  • autoturismul vibrează puternic, sau scoate sunete nefirești, chiar și la viteze mici;
  • consumul de carburant s-a majorat într-un mod inexplicabil și a rămas ca valoare mult mai ridicată, față de un alt interval de timp, fără să vă fi schimbat stilul de condus; 
  • ați fost implicat într-un eveniment rutier ce a cauzat un impact puternic asupra roților; o astfel de problemă s-ar putea produce dacă loviți frontal o bordură, sau dacă intrați cu mașina într-o groapă adâncă, la o viteză considerabilă.
  • autoturismul a fost supus pentru un  interval de timp îndelungat unei sarcini foarte mari; 
  • a fost realizată o reparație la suspensiile mașinii, sau la nivelul sistemului de direcție;
  • ați decis montarea unor roți cu un diametru mai mare față de cel al roților originale.  

 

Cum se verifică geometria roților la Euromaster?

 

Specialiștii Euromaster vor realiza calculele necesare pentru a stabili geometria roților autoturismului dumneavoastră, utilizând tehnicaă pentru diagnosticare computerizată. Pe baza rezultatelor obținute, vor interveni în realizarea ajustărilor necesare cu tehnologie pentru geometrie roți 3D, astfel încât procesul să fie unul rapid și să se reducă riscul de eroare umană.

Verificarea geometriei roților față-spate este un proces ce durează aproximativ 30 de minute. În acest interval de timp, experții din echipa noastră vor analiza valorile unghiurilor de reglare:

  • unghiul de cădere;
  • unghiul de convergență
  • unghiul de fugă; 
  • unghiul de înclinație transversală.

Geometria rotilor poate avea de suferit dacă treceţi cu maşina peste gropi, delimitatoare de viteză sau borduri. Aceasta poate duce la o uzură neuniformă a anvelopelor, senzaţia resimţită fiind aceea că maşina „trage” într-o parte.

Pe de altă parte, consumul de carburant creşte, iar anvelopele se uzează prematur. Specialiştii Euromaster recomandă ca geometria să fie verificată periodic, dar şi după impactul cu bordura sau după trecerea peste o groapă sau peste delimitator de viteză, dacă viteza de deplasare a fost una mare.

 

Completați forumularul din dreapta sau contactați-ne la numerele afișate pe site pentru o oferta personalizată.

 

Întrebări frecvente

 

Ce este unghiul de cădere?

Unghiul de cădere este stabilit prin raportarea înclinației roții pe verticală la suprafața dreaptă a solului. O valoare pozitivă sau negativă a acestuia afectează în mod semnificativ capacitatea de a manevra autoturismul. Unghiul de cădere trebuie sa fie neutru, însă își schimbă valoarea ca urmare a condusului pe drumuri cu gropi, sau în urma unui impact de intensitate mare.

 

Ce este unghiul de convergență?

Unghiul de convergență reprezintă valoarea distanței dintre partea anterioară și cea posterioară a roților de pe aceeași punte, la observarea autoturismului de sus. O valoare pozitivă sau negativă a unghiului de convergență influențează viteza cu care se uzează anvelopele, precum și gradul de uzură la care sunt supuse.

 

Ce este unghiul de fugă?

Unghiul de fugă măsoară înclinația dintre axa pivotului și perpendiculara pe sol. Dacă are o valoare (°) pozitivă, axa pivotului este înclinată spre spate. Dacă are o valoare (°) negativă, axa pivotului este înclinată spre față. Atunci când unghiul de fugă nu are o valoare neutră, roțile se uzează mult mai repede, iar manevrabilitatea se realizează cu dificultate.

 

Ce este unghiul de înclinație transversală?

Unghiul de înclinație transversală calculează raportul dintre planul roții și axa transversală a pivotului. La fel ca în cazul celorlalte unghiuri, valoarea sa ideală este cea neutră. Dacă se observă valori pozitive sau negative, manevrabilitatea în viraje poate fi problematică. 

sau
Toate centrele