UE s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Reducerea emisiilor de CO2 generate de transportul rutier are un rol major în îndeplinirea acestor obiective.
De la data de 01 mai 2021, etichetele energetice ale anvelopelor UE au fost re-evaluate. Aceste schimbări sunt determinate în principal de politica Uniunii Europene privind clima și energia, care încurajează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Conform cercetărilor realizate de UE, anvelopele sunt responsabile pentru 20%-30% din consumul de combustibil al unui autovehicul, ceea ce înseamnă că alegerea unor anvelope mai eficiente poate contribui la reducerea emisiilor de gaze.
Iată cum arată noua etichetă energetică pentru anvelopele fabricate începând cu 01 mai 2021:
Noul regulament introduce numeroase modificări pe etichetă. Utilizați ghidul de mai jos privind eticheta anvelopelor pentru a le putea înțelege:
Această parte vă oferă informații despre denumirea comercială sau marca furnizorului, identificatorul tipului de anvelopă, indicarea dimensiunii anvelopei, clasa anvelopelor (adică C1, C2 sau C3).
Una dintre modificările majore se referă la nivelul de clasificare pentru rezistența la rulare și frânarea pe suprafețe umede, care sunt acum reduse la 5 niveluri, începând de la A (cel mai eficient) la E (cel mai puțin eficient). Clasele F și G din categoria consum și frânare pe carosabil umed au fost eliminate.
Aderența pe zăpadă (simbolurile „3 Peaks Mountain Snow Flake”) și/sau „Aderență pe gheață” pot apărea lângă simbolul „Zgomot extern” atunci când anvelopa este eligibilă.
UN REZERVOR DE COMBUSTIBIL DIN 5 este consumat, în medie, din cauza anvelopelor
Setul de anvelope reprezintă singurul punct de contact al vehiculului cu drumul. La 80 km/h, are mai puțin de 1 milisecundă pentru a ghida vehiculul, a accelera sau a frâna. Anvelopa reprezintă o componentă importantă pentru siguranța vehiculului.
Scopul său este de a asigura aderența pe carosabil, indiferent de starea pavajului (deteriorat sau în stare bună), configurația drumului (drept sau curbat) sau de condițiile meteo (uscat sau umed).
172 € (1) semnifică reducerea în medie a costurilor pentru combustibil, pentru un vehicul echipat cu anvelope clasa A, comparativ cu unul echipat cu anvelope clasa E. Clasele de „Utilizare eficientă a combustibilului” sunt revizuite prin ștergerea clasei D (anterior goală). De exemplu: o anvelopă notată anterior E pe unul dintre aceste criterii, devine D.
DISTANȚĂ DE FRÂNARE PE CAROSABIL UMED 1 milisecundă
Anvelopa reprezintă singurul punct de contact al vehiculului cu drumul. La 80 km/h, are mai puțin de 1 milisecundă pentru a ghida vehiculul, a accelera sau a frâna. Anvelopa reprezintă o componentă importantă pentru siguranța vehiculului.
Scopul său este de a asigura aderența pe carosabil, indiferent de starea pavajului (deteriorat sau în stare bună), configurația drumului (drept sau curbat) sau de condițiile meteo (uscat sau umed).
9 m este reducerea distanței de frânare în medie pentru un vehicul care circulă cu 80 km/h și este echipat cu anvelope clasa A comparativ cu unul echipat cu anvelope clasa D(2). Clasele de „aderență pe teren umed” sunt revizuite prin ștergerea clasei D (anterior goală, de exemplu: o anvelopă notată anterior E pe unul dintre aceste criterii, devine D).
ZGOMOTUL DE MEDIU este evaluat în decibeli (dB)
Cele 3 unde sunt acum înlocuite cu o literă: A, B sau C (3 unde = C).
Zgomotul traficului reprezintă un disconfort auditiv. Pentru un vehicul care se deplasează la o viteză constantă de 80 km/h, zgomotul generat de rularea anvelopelor pe carosabil este în general mai mare decât zgomotul motorului. Acest zgomot de rulare depinde de tipul anvelopei precum și de suprafața carosabilului.
O anvelopă clasificată ca nivel A generează un nivel de zgomot la JUMĂTATE din nivelul generat de o anvelopă clasa B (3).
Anvelopele de iarnă, cu aderență pe gheață sunt special concepute pentru suprafețele drumului acoperite cu gheață și zăpadă compactă și trebuie utilizate doar în condiții climatice foarte severe (de exemplu, la temperaturi scăzute). Utilizarea anvelopelor cu aderență pe gheață în condiții climatice mai puțin severe (de exemplu, condiții de umezeală sau temperaturi mai ridicate) ar putea determina performanțe sub-optime, în special pentru aderență, manevrare și uzură pe carosabil umed.
Modul în care conduceți are, de asemenea, un impact puternic asupra consumului de combustibil și a siguranței rutiere. Din fericire, există numeroase indicații pe care le puteți urma, pentru îmbunătățire:
Autoturismele echipate cu anvelope ce aparțin unor clase de eficiență energetică superioare generează un consum redus de combustibil. Prin optimizarea acestui tip de consum, sunt emise în atmosferă mai puține gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon, un factor principal pentru fenomenul de încălzire globală.
De asemenea, atunci când nevoia de combustibil a motorului este optimizată, sunt mult mai bine conservate resursele naturale ale planetei. Evident, un alt beneficiu important al mașinilor cu un consum redus de combustibil este reducerea poluării aerului. Acestea produc mai puține emisii de particule fine și alți poluanți, ce pot avea un impact negativ asupra calității aerului. Anvelopele eficiente energetic pot contribui la obținerea unei astfel de îmbunătățiri, prin rezistența mai mică la rulare.
Impactul poluării aerului asupra sănătății umane este bine documentat. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea aerului cauzează aproximativ 7 milioane de decese premature în fiecare an. Mașinile cu un consum redus de combustibil pot contribui la reducerea acestui impact, prin generarea unor cantități mai mici de poluanți.
În ceea ce privește implicațiile legale ale etichetării energetice a anvelopelor, reglementările în vigoare impun ca toate seturile noi, comercializate în Uniunea Europeană, să fie etichetate conform standardelor UE. Acest lucru înseamnă că producătorii și distribuitorii de anvelope au obligația de a furniza aceste informații consumatorilor, pentru a le permite să facă o alegere informata. Nerespectarea acestor reglementari poate duce la sancțiuni severe, conforme cu legislația în vigoare.
Specialiștii Euromaster vă recomandă și alte articole de blog cu informații foarte importante, pentru a înțelege impactul serviciilor auto de calitate, sau utilitatea produselor de garantate de producători cu autoritate în piață, pentru a vă bucura de niveluri optime ale siguranței, confortului și manvevrabilității în trafic!